Προσδιορισμός ποιοτικών χαρακτηριστικών κυπριακού μελιού & η διερεύνηση της στάσης των καταναλωτών απέναντι στο μέλι - Ιωάννου, Τιμοθέα (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αναδείξει κάποια από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κυπριακού μελιού που προέρχεται τόσο απευθείας από τον παραγωγό όσο και από τις κυπριακές εταιρείες και στη συνέχεια να τα συγκρίνει με άλλα ξένα μέλια εντός και εκτός ΕΕ, για τη διερεύνηση πιθανών διαφορών μεταξύ τους. Επιπρόσθετος σκοπός ήταν η καταμέτρηση γυρεόκοκκων μέσω της αντικειμενοφόρου πλάκας του KOVA GLASSTIC SLIDE, προσέγγιση η οποία απουσιάζει από την υπάρχουσα βιβλιογραφία, σε δύο διαφορετικά εμβαδά επιφάνειας, προκειμένου να εξεταστεί αν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους και να προταθεί η μεθοδολογία η οποία θα είναι ταχύτερη από τις υπάρχουσες. Παράλληλα, διερευνήθηκε και η στάση των Κυπρίων καταναλωτών απέναντι στο μέλι με τη συλλογή στοιχείων μέσω ερωτηματολογίου σε ένα δείγμα 500 ατόμων Παγκύπρια. Από τα στοιχεία αυτά φάνηκε ότι, όσον αφορά την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών παρόλο που το 62,8% δήλωσε πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον τρόπο επιλογής τους, το μέλι δεν ανήκει στα προϊόντα που έχουν επηρεαστεί. Επιλέγουν να αγοράζουν το μέλι στην πλειοψηφία τους είτε απευθείας από τον παραγωγό είτε από τις υπεραγορές, ελκύονται πρωτίστως από το είδος του μελιού, τους ενδιαφέρει η ποιότητα και όχι ή τιμή του προϊόντος, προτιμούν το κυπριακό μέλι σε ποσοστό 96,8% και το εμπιστεύονται γιατί είναι τοπικό προϊόν. Όμως, στην πλειοψηφία τους, δεν είναι σε θέση να το ξεχωρίσουν από κάποιο άλλο στην αγορά! Γνωρίζουν αρκετά από τα προϊόντα κυψέλης και έχουν εντάξει στη διατροφή τους το μέλι σε καθημερινή βάση. Υπάρχει στατιστικά σημαντική σχέση ανάμεσα στην ηλικιακή ομάδα των καταναλωτών και στη συχνότητα αγοράς μελιού, στην τοποθεσία αγοράς, στην ικανότητα διαχωρισμού του κυπριακού μελιού από άλλα εισαγόμενα ή ανάμεικτα και στο ενδιαφέρον των καταναλωτών ως προς την ποιότητα ή στην τιμή του μελιού. Από τους μέσους όρους των 89 δειγμάτων (κυπριακών και ξένων) που εξετάστηκαν παρατηρήθηκε ότι όσον αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας το έχουν τα ξένα μείγματα μελιών εντός και εκτός ΕΕ σε σχέση με τα κυπριακά μέλια (παραγωγός και κυπριακές εταιρείες ενώ το ποσοστό της αγωγιμότητας είναι περίπου ίσο όσον αφορά τις κυπριακές εταιρείες (0,363) και τα ξένα μέλια εντός και εκτός ΕΕ (0,356) σε σχέση τους Κύπριους παραγωγούς που φαίνεται να έχουν ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό (0,417). Όσον αφορά τον αριθμό των γυρεόκοκκων παρατηρήθηκε ότι τα ξένα μέλια φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο αριθμό γυρεόκοκκων σε σχέση με τα κυπριακά αλλά παρόλα αυτά όλα τα δείγματα τα οποία εξετάστηκαν ανήκουν στην Κατηγορία V με μεγαλύτερο από 1.000.000 γυρεόκοκκους πράγμα που δηλώνει ότι όλα τα δείγματα είναι πολύ πλούσια σε γύρη.
Keywords: Κυπριακό μέλι; Κύπριοι καταναλωτές