Χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών στους κυπριακούς αμπελώνες και ο υπολογισμός του "AEI 6" - Γεωργιάδου, Ειρήνη Χρυσοβαλάντω (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Με την εντατικοποίηση της γεωργίας παρουσιάστηκε αύξηση στη χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος αλλά και της υγείας των καταναλωτών και των γεωργών. Για τη μελέτη και τη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων της γεωργίας στο περιβάλλον και στον άνθρωπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια δέσμη 28 αργο-περιβαλλοντικών δεικτών με τους οποίους θα παρακολουθούνται οι επιπτώσεις της γεωργίας στο περιβάλλον. Ένας από τους αγροπεριβαλλοντικούς δείκτες οποίος αφορά στη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι ο αγροπεριβαλλοντικός δείκτης (Agro-Environmental Indicator - AEI) 6 (Consumption of pesticides). Στην παρούσα πτυχιακή εργασία προσδιορίστηκε η χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στους Κυπριακούς αμπελώνες και υπολογίστηκε αναλυτικά ο αγρο-περιβαλλοντικός δείκτης “ΑEI 6”. Επιπρόσθετα αναλύθηκε η επικινδυνότητα των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων ομάδων δραστικών ουσιών και προτάθηκαν εναλλακτικές λύσεις.
Keywords: Φυτοπροστατευτικές ουσίες; Αγροπεριβαλλοντικός δείκτης; Κυπριακοί αμπελώνες