Επιπτώσεις της κακής διατροφής στη προσχολική ηλικία με αποτέλεσμα τη παχυσαρκία - Φωτίου, Έλλη (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Η ραγδαία εξάπλωση της παχυσαρκίας στη προσχολική ηλικία εξαιτίας της κακής διατροφής σαφώς και επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις σε αρκετά επίπεδα. Μια από αυτές τις συνέπειες αφορά τα αυξημένα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα παχύσαρκα παιδία. Επίσης, η ανεπαρκής πληροφόρηση των γονέων για τις ορθές διατροφικές συνήθειες που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά τους, ενδέχεται να αυξήσει ακόμα περαιτέρω το πρόβλημα αυτό. Για το λόγο αυτό, ο ορθός προσδιορισμός και η σωστή εκτίμηση της παιδικής παχυσαρκίας στη προσχολική ηλικία μπορεί να παρέχει στους επαγγελματίες της υγείας τα εχέγγυα ώστε να την αντιμετωπίσουν αλλά και να ενημερώσουν ενδελεχώς το υπόλοιπο κοινό. Σκοπός: Η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι ένα ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο της την διερεύνηση της κακής διατροφής που έχει ως αποτέλεσμα τη παχυσαρκία, όπως επίσης και την ανάλυση των σημαντικών παραμέτρων που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία στη προσχολική ηλικία. Υλικό και μέθοδος: Χρησιμοποιήθηκαν άρθρα από τις βάσεις δεδομένων MEDLINE, SCIENCE DIRECT, CINAHL, PUPMED και GOOGLE SCHOLAR Αποτελέσματα: Η εφαρμογή διαφορετικών μονάδων μέτρησης για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εξάπλωση της παχυσαρκίας στη προσχολική ηλικία, αποτελεί ένα αρνητικό παράγοντα στη προσπάθεια αντιμετώπισης της. Επιπρόσθετα, οι οικογένειες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο δεν έχουν επαρκή γνώση για τις τροφές τις οποίες πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά τους. Τέλος, η παχυσαρκία στη προσχολική ηλικία επιφέρει αρκετά προβλήματα υγείας ενώ η εκδήλωση της ενδέχεται να οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της. Συμπεράσματα: Η ορθή εκτίμηση της παιδικής παχυσαρκίας στη προσχολική ηλικία προσφέρει στους επαγγελματίες υγείας τη δυνατότητα αντιμετώπισης και μείωσης της. Η κατάλληλη κατάρτιση των λειτουργών υγείας μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα θα συμβάλλει ουσιαστικά στην απόκτηση επαρκών γνώσεων και επιστημονικών μεθόδων αναφορικά με το θέμα.
Keywords: Παχυσαρκία; Παιδιά; Προσχολική ηλικία; Ανθυγιεινή διατροφή