Στατικός σχεδιασμός πρότυπου βιομιμητικού κτιρίου - Πολυκάρπου, Βασίλης (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Ο σχεδιασμός και ο τρόπος κατασκευής των δομικών έργων τα τελευταία χρόνια στρέφεται σε νέες μεθόδους και κανονισμούς. Με γνώμονα την αειφορία για την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των φυσικών πόρων για τις μελλοντικές γενεές και την μείωση του κόστους, ο τρόπος σχεδιασμού των κτιρίων πλέον έχει αλλάξει. Η αλλαγή αυτή επιφέρει νέους τρόπους σχεδιασμού με αποτελεσματικές λύσεις. Μία σχεδιαστική μέθοδος είναι η βιομίμηση όπου τα τελευταία χρόνια άρχισε να χρησιμοποιείται στις κατασκευές. Η χρήση της βιομίμισης μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές και αειφόρες λύσεις στους μηχανικούς. Έτσι, στην παρούσα μελέτη παρουσιάζεται ένα πρότυπο βιομιμητικό μεταλλικό κτίριο με στόχο να αντιμετωπιστούν οι σχεδιαστικές προκλήσεις του κτιρίου . Ο σχεδιασμός του κτιρίου βασίζεται στην βιομίμηση και συγκεκριμένα στον κορμό των δέντρων με δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι ο φυσικός εξαερισμός του κτιρίου και ο δεύτερο στόχος η στατική επάρκεια του φέρων οργανισμού του κτιρίου. Οπότε, στην παρούσα μελέτη γίνεται ο στατικός σχεδιασμός του κτιρίου. Ο σχεδιασμός του κτιρίου βασίζεται στου Ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχεδιασμού EN1990, EN1991, EN1993, EN1994. Σκοπός μας είναι μέσω των δεδομένων που θα συγκεντρώσουμε από την ανάλυση και τον σχεδιασμό του κτιρίου να αντιμετωπίσουμε τις σχεδιαστικές προκλήσεις, να προτείνουμε σχεδιαστικές λύσεις και να εξάγουμε συμπεράσματα, τα οποία θα εκθέσουν την συμπεριφορά του κτιρίου σχεδιασμένο βάση της βιομίμησης και των Ευρωπαϊκών κανονισμών σχεδιασμού.
Keywords: Δομικά έργα; Βιομίμηση; Βιομιμητικό μεταλλικό κτίριο