Διοίκηση Οικοδομικών Έργων - Παντελή, Γιώργος (q, 2021)
Εν έτει 2021 υπάρχουν ραγδαίες μεταβαλλόμενες συνθήκες και ο κύκλος ζωής των προϊόντων και υπηρεσιών γίνεται πιο σύντομος, οι εταιρίες προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτές τις συνθήκες και να ενημερωθούν ώστε να χειριστούν ενδεχόμενες τροποποιήσεις στα έργα. Η σωστή διοίκηση και διαχείριση ενός οικοδομικού έργου αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των εταιριών. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζεται η σημαντικότητα της Διοίκησης και Διαχείρισης Οικοδομικών έργων και η σύνδεση της έννοιας αυτής με τη μείωση των Ρίσκων που αναπόφευκτα εμφανίζονται σε πολλά επίπεδα στα οικοδομικά έργα προκαλώντας προβλήματα στα εργοτάξια και την αποπεράτωση των έργων με συνεπακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις. Αρχικά παρουσιάζονται οι έννοιες και οι όροι που συσχετίζονται με τη διοίκηση και τη διαχείριση των έργων. Επίσης , παρουσιάζονται ιστορικές αναδρομές και η εξελικτική πορεία της διοικητικής επιστήμης γενικότερα. Από αυτήν προέρχεται η Διοίκηση και Διαχείριση Έργων, η οποία εμφανίστηκε μετά από ανάγκες και απαιτήσεις υλοποίησης των έργων. Η παρούσα εργασία αναδεικνύει τον ρόλο της διοίκησης έργων και την αναγκαιότητα για την συνεχή εξέλιξη αυτής στη βιομηχανία . Επομένως η εργασία παρουσιάζει μερικές από τις σημαντικότερες πτυχές του κλάδου των κατασκευών, που μέσω της Διοίκησης Έργων ελέγχονται και προοδεύουν ομαλά. Οι σημαντικές αυτές πτυχές περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό ενός έργου αφού η γνώση των δαπανών είναι απαραίτητη τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για την υλοποίηση του έργου, τον προγραμματισμό και έλεγχο του έργου και των μεθόδων που αναπτύχτηκαν με στόχο να βοηθήσουν την πρόοδο του έργου και όλες τις απαιτήσεις που περιέχει. Οι διαταράξεις κατά την περίοδο εργασιών στα οικοδομικά έργα είναι ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο εμφανίζεται με ποίκιλες μορφές με αποτέλεσμα να προκαλούν σειρά προβλημάτων κατά την υλοποίηση του έργου. Έτσι με την εύρεση και τη σωστή διαχείριση των ρίσκων μειώνονται οι διαταράξεις κατά την υλοποίηση. Ακολούθως παρουσιάζεται ο ρόλος και η σημαντικότητα του Σχέδιου Ασφαλείας και Υγείας στα εργοτάξια, τα σταδία τα οποία περιλαμβάνει, και ποιοι κανόνες πρέπει να ακολουθούνται ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια στο εργοτάξιο. Στο τέλος της μελέτης παρουσιάζονται συμπεράσματα για την σημαντικότητα της διοίκησης στα εργοτάξια και το ρολό που έχει ο υπεύθυνος διοίκησης εργοταξίου.
Keywords: Μέθοδος CPM; Σχέδιο εκτέλεσης έργου; Σχέδιο Ασφαλείας και Υγείας; Διοίκηση και διαχείριση οικοδομικού έργου; CPM Method; Project execution plan; Safety and Health Plan; Administration and management of a construction project