Απομόνωση, ταυτοποίηση μεθανότροφων μικροοργανισμών και βιολογική μετατροπή μεθανίου σε μεθανόλη - Κυπριανίδου, Ιρένα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Σκοπό της εκπόνησης της παρούσας πτυχιακής εργασίας αποτέλεσε τόσο η απομόνωση και ταυτοποίηση (βάση του γονιδίου 16sRNA) μεθανότροφων βακτηρίων από μεικτό δείγμα προερχόμενο από αναερόβια, αερόβια λάσπη και κόμποστ με χρήση βιοαερίου ως υπόστρωμα όσο και ο έλεγχος της κατανάλωσης του μεθανίου προς παραγωγή μεθανόλης. Οι συνθήκες καλλιέργειας των δειγμάτων ήταν θερμοκρασία 30οC, συνεχή ανάδευση 100rpm, pH 6.8 και ρύθμιση της σύστασης των αερίων ώστε να εμπεριέχει 20% – 25% μεθάνιο και 10% οξυγόνο. Η ταυτοποίηση που προέκυψε βάση του γονιδίου κατατάσσει τους τρεις εκ των τεσσάρων απομονωθέντων μικροοργανισμών στο γένος Methylomonas και ένα στο γένος Chryseobacterium. Οι μικροοργανισμοί εξετάστηκαν ως προς την κατανάλωση μεθανίου (CH4), οξυγόνου (O2) και την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) παρουσία και απουσία χλωριούχου νατρίου (NaCl), σε συγκέντρωση 18 gr/L, ως αναστολέα του ενζύμου αφυδρογονάση της μεθανόλης. Όλοι οι απομονωθέντες μικροοργανισμοί καθώς επίσης και μια κοινοπραξία μικρού αριθμού μεθανότροφων έχουν επιτεύξει κατανάλωση του μεθανίου και παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα συμβαδίζοντας με τα αποτελέσματα της ταυτοποίησής τους. Ο αναστολέας οδήγησε σε μειωμένους ρυθμούς κατανάλωσης μεθανίου και οξυγόνου και παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα. Η καταμέτρηση της παραγόμενης μεθανόλης δεν επιτεύχθηκε εξαιτίας της αδυναμίας δημιουργίας ορθής μεθόδου μέτρησής της στο GC TCD, γεγονός οφειλόμενο στην ανεπάρκεια χρόνου.
Keywords: Απομόνωση; Μεθανότροφοι; Βιοαέριο; Methylomonas; Chryseobacterium; Isolation; Biogas; Methanotrophs