Διερευνώντας την επίδραση των βίντεο 360ο στην εμβύθιση, στο γνωστικό φορτίο και στα μαθησιακά κέρδη των χρηστών - Σπαρσή, Μαρία (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποσκοπεί στην κατανόηση της επίδρασης των βίντεο 360 μοιρών στην εκπαίδευση, με έμφαση στη διερεύνηση της επίδρασης των διαφορετικών διεπαφών στην εμβύθιση, στο γνωστικό φορτίο και στη μάθηση. Ο στόχος της εργασίας είναι να εξετάσει πώς οι διαφορετικές διεπαφές, όπως η επίπεδη οθόνη υπολογιστή και τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, επηρεάζουν την εκπαιδευτική εμπειρία των χρηστ(ρι)ών. Στη πειραματική έρευνα συμμετείχαν 179 φοιτητές/τριες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ηλικίας 18-27 ετών. Το δείγμα χωρίστηκε σε δύο ομάδες ως εξής: 101 φοιτητές/ήτριες (56.4%) παρακολούθησαν το βίντεο 360ο με θέμα το ηλιακό μας σύστημα σε οθόνη υπολογιστή (desktop), ενώ οι 78 φοιτητές/τριες (43.6%) παρακολούθησαν το βίντεο 360ο σε γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR headset). Η διαδικασία συνοδεύτηκε από τη συλλογή δεδομένων μέσω ερωτηματολογίων, τα οποία αξιολόγησαν τα μαθησιακά κέρδη, την εμβύθιση και το γνωστικό φορτίο των συμμετεχόντων/ουσών. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις στατιστικές αναλύσεις, έδειξαν ότι η συνθήκη γυαλιών εικονικής πραγματικότητας παρουσιάζει ένα προβάδισμα σε σχέση με την συνθήκη οθόνη υπολογιστή. Πιο συγκεκριμένα, στα μαθησιακά κέρδη και στο γνωστικό φορτίο δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων. Ωστόσο παρατηρήθηκε διαφορά στην εμβύθιση, με τους/τις φοιτητές/ήτριες που παρακολούθησαν το βίντεο με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας να βιώνουν αυξημένα επίπεδα παρουσίας και ροής.
Keywords: Βίντεο 360 μοιρών; Εικονική πραγματικότητα; Εμβύθιση; Γνωστικό φορτίο; Μάθηση; Διεπαφή; 360-degree video; Virtual reality; Immersion; Cognitive load; Learning; Interface