Διερεύνηση του επιπολασμού του αυτοκτονικού ιδεασμού και παραγόντων κινδύνου κατά την διάρκεια της πανδημίας SARS-COV-2 σε φοιτητές πανεπιστήμιου - Νικάνδρου, Αστέρω (My University, 2022)
Εισαγωγή: Ο ιός SARS-COV-2, φτάνει σχεδόν στα 3 έτη ύπαρξης του. Έχει επηρεάσει την υγεία του γενικού πληθυσμού και δημιούργησε πολλά προβλήματα όπως οικονομικά, ψυχολογικά και κοινωνικά. Η διερεύνηση του αυτοκτονικού ιδεασμού στους φοιτητές κατά την διάρκεια της πανδημίας, αποτελεί ζωτικής σημασίας εφόσον αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη μετάβαση. Σκοπός: Η διερεύνηση του επιπολασμού του αυτοκτονικού ιδεασμού και παραγόντων κίνδυνου κατά την διάρκεια της πανδημίας SARS-COV-2, σε φοιτητές πανεπιστημίου. Υλικό και Μέθοδος: Συστηματική ανασκόπηση στην οποία έγινε αναζήτηση της σχετικής αγγλικής και ελληνικής βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων PubMed και CINAHL με λέξεις κλειδιά: “suicidal ideation” AND SARS-COV-2 AND “university students” AND “risk factors”, σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 9 μελέτες, κατά την περίοδο 2019-2022, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως ο επιπολασμός του αυτοκτονικού ιδεασμού κυμαίνεται μεταξύ 2.0% και 19.56%. Οι παράγοντες κινδύνου που βρέθηκαν να σχετίζονται με την εμφάνιση αυτοκτονικών ιδεασμών στους φοιτητές κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι το φύλο, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η σχέση μεταξύ οικογένειας και φοιτητή/τριας, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης, οικονομική δυσχέρεια, και το ψυχιατρικό ιστορικό. αποτελεί μια πράξη που επέρχεται μετά από ένα χρονικό διάστημα μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης, μη επαρκής υποστήριξη από την οικογένεια ή και φίλους. Συμπεράσματα: Η ψυχική υγεία των φοιτητών έχει επηρεαστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που εκδηλώνεται με υψηλό επιπολασμό αυτοκτονικού ιδεασμού. Επομένως, οι φοιτητές αποτέλεσαν ευπαθή ομάδα για την εμφάνιση αυτοκτονικού ιδεασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γι’ αυτό είναι υψίστης σημασίας η αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνιση τους, με στόχο την έγκαιρη διαχείριση και αντιμετώπιση τους.
Keywords: Αυτοκτονικός ιδεασμός; Φοιτητές πανεπιστημίου; Πανδημία; SARS-CoV-2; Covid-19; Παράγοντες κινδύνου; Suicidal ideation; University students; Pandemic; Covid-19; Risk factors