Διαχείριση και φροντίδα τραυμάτων. Η αποτελεσματικότητα του θεραπευτικό μελιού στην προαγωγή επούλωσης και θεραπείας τραυμάτων - Σαμάρας, Μόδεστος (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Το μέλι χρησιμοποιείται από την ανθρωπότητα χιλιάδες χρόνια ως φαρμακευτική ουσία επομένως δεν θα μπορούσε να μην έχει χρησιμοποιηθεί και ως επίθεμα για την φροντίδα τραυμάτων. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του θεραπευτικού μελιού στην διαδικασία επούλωσης και θεραπείας τραυμάτων. Υλικό και Μέθοδος: Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας έγινε σε διεθνείς ηλεκτρονικές βάσεις επιστημονικών δεδομένων (PUBMED, CINAHL, SCOPUS). Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν και ο συνδυασμός τους ήταν ως εξής: ((("trauma dressing" or "wound dressing" or "ulcer dressing" or "sore dressing" or "injury dressing" or "trauma dressings" or "wound dressings" or "ulcer dressings" or "sore dressings" or "injury dressings")) AND (infectio* or Antimicrobi* or antisepti* or healing or inflammato*)) AND (honey or manuka or medihoney). Τα αρχικά αποτελέσματα ήταν 519 άρθρα με τελικό άθροισμα επιλεγμένων άρθρων για μελέτη εννέα από αυτά. Αποτελέσματα: Σε όλες τις μελέτες που μελετήθηκαν φαίνεται η θετική επίδραση που έχει το μέλι στην διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων. Κατά την διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του θεραπευτικού μελιού έναντι άλλων επιθεμάτων φάνηκε ότι το μέλι έχει προβάδισμα έναντι συμβατικών και άλλων επιθεμάτων. Σε ορισμένες μελέτες φάνηκε να επιδρά θετικά το μέλι ενάντια στη μόλυνση των τραυμάτων. Επίσης σε ορισμένες μελέτες αναφέρεται στατιστικά σημαντική διαφορά υπέρ του μελιού για την ανακούφιση από τον πόνο. Συμπεράσματα: Συμπερασματικά βλέπει κανείς ότι το μέλι δίκαια συγκαταλέγεται στις επιλογές φροντίδας των τραυμάτων εφόσον δεν στερείται σε τίποτα, πολλώ δε μάλλον υπερτερεί σε κάποια σημεία, σε σχέση με τα συμβατικά επιθέματα φροντίδας τραυμάτων.
Keywords: Φροντίδα τραύματος; Μέλι; Πρόληψη; Επούλωση; Επιθηλιοποίηση; Συστηματική ανασκόπηση; Wound dressing; Honey; Prevention; Healing; Epithelization; Systematic review