Αυτοματοποιημένη κατανομή υπολογιστικών πόρων για εφαρμογές αρχιτεκτονικής νέφους σε υπολογιστικά κέντρα - Μακρίδης, Ευαγόρας Π. (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Η τεχνολογία της εικονικοποίησης (consolidation) είναι το εργαλείο για την καταχώρηση πολλών κατανεμημένων υπηρεσιών σε κέντρα δεδομένων Υπολογιστικής Αρχιτεκτονικής Νέφους (ΥΑΝ). Οι διάφοροι εξυπηρετητές ενός κέντρου δεδομένων πρέπει να παρέχουν τις προδιαγεγραμμένες υπηρεσίες τους στους χρήστες. Εκμεταλλεύοντας την τεχνολογία της εικονικοποίησης, οι εξυπηρετητές μπορούν να εγκατασταθούν σαν εικονικές μηχανές και να συμπεριφέρονται όπως οι ανεξάρτητες φυσικές μηχανές, μοιράζοντας τους υπολογιστικούς πόρους με τις υπόλοιπες εικονικές μηχανές του κέντρου δεδομένων. Στόχος της πτυχιακής εργασίας αυτής είναι να εντρυφήσει στο θέμα της αποδοτικής και αυτοματοποιημένης κατανομής των υπολογιστικών πόρων ενός υπολογιστικού κέντρου δεδομένων για διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές. Για την δυναμικά αυτοματοποιημένη κατανομή των πόρων χρησιμοποιήθηκαν διάφορα συστήματα αυτομάτου ελέγχου για τα οποία έγινε και η ανάλογη εξακρίβωση λειτουργίας. Στόχος του συστήματος της αυτοματοποιημένης κατανομής πόρων είναι να εξασφαλίσουν οι χρήστες τις προδιαγεγραμμένες απαιτήσεις ποιότητας υπηρεσίας χωρίς να επηρεαστεί ο μέσος χρόνος απάντησης στα αιτήματά τους καθώς αλλάζει ο φόρτος εργασίας της εφαρμογής. Απώτερος στόχος είναι (α) η αποδοτική κατανομή των πόρων για την εξυπηρέτηση περισσότερων εφαρμογών με την υπάρχουσα υποδομή και (β) το χαμηλό κόστος λειτουργίας των κέντρων δεδομένων (γ) η εξοικονόμηση ενέργειας με την μείωση εξυπηρετητών στα κέντρα δεδομένων.
Keywords: Τεχνολογία της εικονικοποίησης; Υπολογιστικής Αρχιτεκτονικής Νέφους; Κατανομή; Υπολογιστικών πόρων; Server consolidation; Cloud Computing Architecture; Allocation of resources