Ποιοτικά χαρακτηριστικά και μετασσυλλεκτική συμπεριφορά μήλων της γηγενούς ποικιλίας "καθιστά" - Καρσερά, Χρυστάλλα (My University, 2024)
Στην παρούσα εργασία εξετάστηκε η επίδραση της έκθεσης σε ψυχρή συντήρηση στη μετασυλλεκτική συμπεριφορά της ποικιλίας μηλιάς ‘Καθιστά’. Στόχος του πειράματος ήταν η αξιολόγηση της μετασυλλεκτικής συμπεριφοράς καρπών μηλιάς μετά από σύντομη ή παρατεταμένη ψυχρή συντήρηση, καθώς και κατά τη διατήρησή τους σε θερμοκρασία δωματίου. Οι καρποί συντηρήθηκαν σε ψυκτικούς θαλάμους (0 ºC) για 0, 1, 3, 5 και 7 μήνες και στη συνέχεια διατηρούνταν σε θερμοκρασία δωματίου (20 ºC) για 7 ημέρες. Μετρήθηκαν η απώλεια βάρους, οι χρωματικοί δείκτες, η συνεκτικότητα σάρκας, η σύσταση των καρπών σε διαλυτά στερεά συστατικά (Δ.Σ.Σ.), καθώς και σε ογκομετρούμενη οξύτητα (Ο.Ο.). Παρατηρήθηκε ότι όσο περισσότερο συντηρηθούν οι καρποί τόσο υψηλότερη είναι η τιμή των χρωματικών δεικτών L, Chroma και b, άρα οι καρποί θα έχουν πιο φωτεινό, έντονο και κίτρινο χρώμα, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους χρωματικούς δείκτες a και b, οι καρποί που ήταν εκτεθειμένοι 7 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου είχαν πιο κόκκινο χρώμα (+a) και πιο κίτρινο χρώμα (+b) σε σύγκριση με τους καρπούς που ήταν 1 ημέρα σε θερμοκρασία δωματίου. Σε κάθε μεταχείριση όπου οι καρποί ήταν εκτεθειμένοι σε θερμοκρασία δωματίου για 7 ημέρες, ο λόγος a/b ήταν μεγαλύτερος από τις μεταχειρίσεις με 1 ημέρα έκθεσης σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν παρατηρήθηκε διαφορά μεταξύ των μεταχειρίσεων σχετικά με το Hue angle, οι οποίες κυμαίνονταν μεταξύ 60° έως 90°, το οποίο δείχνει ότι το χρώμα των καρπών ήταν κίτρινο προς πορτοκαλί. Η συνεκτικότητα σάρκας παρουσίασε σταδιακή μείωση κατά τη διάρκεια των μεταχειρίσεων συντήρησης, ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των μεταχειρίσεων για την περιεκτικότητα των καρπών σε διαλυτά στερεά συστατικά. Η συνεκτικότητα σάρκας κυμαινόταν από 24.29 N έως 48.99 N, τα διαλυτά στερεά συστατικά κυμαίνονταν από 10.47% έως 13.73% και η ογκομετρούμενη οξύτητα κυμαινόταν από 3.89 g μηλικό οξύ/L έως 7.50 g μηλικό οξύ/L. Παρατηρήθηκε ότι η μεταφορά των καρπών μηλιάς από την ψυχρή συντήρηση (0 °C) σε θερμοκρασία δωματίου (20 °C) για 7 ημέρες προκαλούσε επιτάχυνση της μείωσης της ογκομετρούμενης οξύτητας. Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι η απώλεια βάρους στην μεταχείριση 1 μήνα ψυχρής συντήρησης και 1 ημέρα έκθεσης σε θερμοκρασία δωματίου (1.43%) ήταν 2.4 φορές μικρότερη από την απώλεια βάρους στην μεταχείριση 1 μήνα ψυχρής συντήρησης και 7 ημέρες έκθεσης σε θερμοκρασία δωματίου (3.37%).
Keywords: ψυχρή συντήρηση; μετασυλλεκτική συμπεριφορά; ποικιλίας μηλιάς ‘Καθιστά’; cold storage; postharvest behaviour; apple cultivar 'Kathista'