Προβιοτικό γιαούρτι ως λειτουργικό τρόφιμο και προβιοτική βιωσιμότητα στο γιαούρτι - Πογιατζή, Κυριακή (Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management, Cyprus University of Technology, 2021)
Σε αυτή την μελέτη , γίνεται αναφορά στην περίπτωση προσθήκης των προβιοτικών μικροοργανισμών μέσα στο γιαούρτι και μελετάται η προβιοτική βιωσιμότητα, διάφοροι, παράγοντες που την επηρεάζουν, καθώς αναφέρονται και λύσεις προστασίας της επιβίωσης των προβιοτικών μικροοργανισμών. Μελετήθηκαν όλοι οι πιθανοί παράγοντες που επηρεάζουν την προβιοτική βιωσιμότητα μέσα στο γιαούρτι όπως το οξυγόνο, οξύτητα, αλληλεπίδραση μεταξύ καλλιέργειας εκκίνησης, συστατικά γιαουρτιού . Η μελέτη αυτή συμπληρώνεται με ένα ερωτηματολόγιο που σκοπό είχε να εξετάσει τις γνώσεις και τις προτιμήσεις των καταναλωτών γύρω από τα προβιοτικά. Τέλος η μελέτη αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι παρόλο που η προβιοτική βιωσιμότητα μπορεί να ανασταλεί , υπάρχουν διάφορα πρότυπα λύσεις για την εξασφάλιση της επιβίωσης των προβιοτικών. Έτσι τελικά το γιαούρτι αποτελεί κατάλληλο «τρόφιμο όχημα» για τα προβιοτικά βακτήρια.
Keywords: Προβιοτικά βακτήρια; Γιαούρτι; Προβιοτική βιωσιμότητα; Ζυμώσεις; Υγεία; Probiotics bacteria; Probiotics viability in yogurt; Fermentation; Yogurt; Health