Η συσχέτιση της καισαρικής τομής στις 37 – 38 εβδομάδες κύησης με την εμφάνιση αναπνευστικών επιπλοκών στα νεογνά - Ανδρέου, Παναγιώτα (My University, 2023)
Εισαγωγή: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η συχνότητα εκτέλεσης τοκετού μέσω καισαρικής τομής, αυξήθηκε κατά 15% - 40% ανά το παγκόσμιο. Παρόλο που η διαδικασία τις καισαρικής αποτελεί την ασφαλέστερη μέθοδο τοκετού για την μητέρα και το νεογνό σε καταστάσεις επείγουσας ανάγκης, είναι ικανή να συνδέετε και με διάφορους κινδύνους συμπεριλαμβανομένων της αναπνευστικής δυσχέρειας των νεογνών. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης υπήρξε η διερεύνηση της συσχέτισης της καισαρικής τομής στις 37 – 38 βδομάδες κύησης με την εμφάνιση αναπνευστικών επιπλοκών στα νεογνά. Υλικό και Μέθοδος: Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας για την εύρεση επιστημονικών μελετών έγινε στις βάσεις δεδομένων PubMed, Embase και Cinahl. Η αναζήτηση οδήγησε σε 253 άρθρα μεταξύ 2018 – 2021. Έπειτα, με βάση τα κριτήρια εισόδου και αποκλεισμού, μελετήθηκαν συνολικά 8 μελέτες. Αποτελέσματα: Η εκτέλεση της καισαρικής τομής στις 37 – 38 βδομάδες κύησης σχετίζετε με την πρόκληση αναπνευστικής δυσχέρειας στα νεογνά. Μερικές από τις επιπλοκές που εμφανίζονται είναι η παροδική ταχύπνοια, το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνών, ο πνευμοθώρακας , διάφορες λοιμώξεις ανωτέρου και κατώτερου αναπνευστικού, η άμεση ανάγκη για αναπνευστήρα και η χρήση CPAP. Επιπρόσθετα, με βάση τα άρθρα που μελετήθηκαν, η ασφαλέστερη εβδομάδα κύησης για πραγματοποίηση τοκετού μέσω καισαρικής τομής αποτελεί η 39η εβδομάδα αφού αποτρέπει κατά 77% την εμφάνιση αναπνευστικών επιπλοκών στα νεογνά. Συμπεράσματα: Η πραγματοποίηση καισαρικής τομής στις 37 – 38 βδομάδες κύησης φάνηκε να σχετίζετε με την εμφάνιση αναπνευστικών επιπλοκών στα τελειόμηνα νεογνά. Οι επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη αλλά και η άγνοια των μητέρων σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η καισαρική ήταν οι κύριοι παράγοντες όπου προωθούσαν τις γυναίκες σε εκτέλεση τοκετού μέσω καισαρικής τομής. Συνεπώς κρίνεται αναγκαία η ενημέρωση των μητέρων για τις πιθανές αναπνευστικές επιπλοκές που μπορεί βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα να προκληθούν στα νεογνά, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι τοκετοί μέσω καισαρική τομής.
Keywords: Αναπνευστική νοσηρότητα; Αναπνευστικές επιπλοκές; Σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνών; Παροδική ταχύπνοια; καισαρική τομή; φυσικός τοκετός; βδομάδες κύησης; Respiratory morbidity; respiratory distress syndrome of newborn; Transient tachypnoea; Caesarean section; gestational age; vaginal birth