Εφηβεία και χρήση αλκοόλ - Σταματοπούλου, Νάνσυ (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Η κατάχρηση και η εξάρτηση στο αλκοόλ αποτελεί ένα παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα που προκαλεί εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων νεότερης ηλικίας και εφήβων. Τα άτομα νεότερης ηλικίας, συγκριτικά με τους ενήλικες, είναι περισσότερο επιρρεπείς να αναπτύξουν πραγματικό εθισμό, διότι η μετάβαση από τη χρήση στην κατάχρηση και την εξάρτηση επιταχύνεται με πολύ γρηγορότερο ρυθμό. Η κατανόηση των προδιαθεσικών παραγόντων κινδύνου αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση εθιστικών συμπεριφορών. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι να ανίχνευση τους προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου σε σχέση με την κατάχρηση ή και την εξάρτηση του αλκοόλ σε άτομα νεότερης ηλικίας και εφήβους. Υλικό και μέθοδος: Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας έγινε στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων ‘’Pub med’’, ‘’Med line’’ ,’’Cinahl’’, ‘’Embase’’ και ‘’Cohrane’’ χρησιμοποιώντας τις λέξεις κλειδιά ‘Alcohol Drinking, Adolescent alcohol use, Risk related factors, Students, Alcohol prevalence’ σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς (AND, OR και NOT), από το 2004 μέχρι το 2014. Στην παρούσα μελέτη συμπεριλήφθηκαν 5 άρθρα. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 5 άρθρα, κατά την περίοδο 2004-2014, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από τη συστηματική ανασκόπηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας βρέθηκε ότι οι προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου σε σχέση με την κατάχρηση και την εξάρτηση στο αλκοόλ ποικίλουν σε ένα μεγάλο βαθμό από τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές θέσεις του ατόμου, τις διαπροσωπικές σχέσεις, στάσεις και συμπεριφορές και από μεταβλητές που σχετίζονται με την ηλικία έναρξης του αλκοόλ και τρόπους κατανάλωσής του. Συμπεράσματα: Φαίνεται πως οι παράγοντες που αναπτύσσονται συνήθειες κατάχρησης και εθισμού στο αλκοόλ προέρχονται από επιδράσεις που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας. Ωστόσο κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και η εφαρμογή παρεμβατικών προγραμμάτων ενημέρωσης των εφήβων και των γονέων.
Keywords: Κατάχρηση αλκοόλ; Εξάρτηση αλκοόλ; Έφηβοι; Ενημέρωση γονέων