Υπολογιστικές μελέτες για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) με απορρόφηση σε διάλυμα μονοαιθανολαμίνης (ΜΕΑ) - Ιακώβου, Στυλιανή (My University, 2022)
Είναι ευρέως αναγνωρίσιμο ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που παράγονται ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, ευθύνονται για την ταχεία παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Μία από τις πιο υποσχόμενες τεχνολογίες για δέσμευση του CO2 είναι με χημική απορρόφηση. Επομένως, η ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών κρίνεται απολύτως αναγκαία για τη μείωση των εκπομπών αυτών στην ατμόσφαιρα. Με τη χρήση του Aspen HYSYS έχει μοντελοποιηθεί μία μονάδα παραγωγής ενέργειας απλοποιημένου συνδυασμένου κύκλου αερίου και μια διαδικασία απομάκρυνσης του CO2 με βάση την μονοαιθανολαμίνη (ΜΕΑ). Για πολλά χρόνια η ΜΕΑ χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές διεργασίες για δέσμευση του CO2 λόγω της υψηλής αντιδραστικότητάς της με αυτό. Οι θερμοδυναμικές ιδιότητες υπολογίζονται με τα μοντέλα Peng Robinson και Amines Property Package τα οποία είναι διαθέσιμα στο Aspen HYSYS. Η συνολική απαιτούμενη θερμική ενέργεια της διαδικασίας προσομοίωσης βρέθηκε ίση με 1.88E+04 KW και η απόδοση αφαίρεσης του CO2 ίση με 84,94%. Επίσης πραγματοποιήθηκε οικονομική ανάλυση της διεργασίας με υψηλό κέρδος στα $535,886.58.
Keywords: Aspen HYSYS; απορρόφηση; δέσμευση CO2; μονοαιθανολαμίνη; Aspen HYSYS; absorption; CO2 capture; monoethanolamine