Μελέτη μη-τεχνικών θεμάτων στα επαγγέλματα ανάπτυξης συστημάτων λογισμικού και δημιουργία έξυπνου μοντέλου αντιστοίχισης με τύπους προσωπικότητας - Δράκου, Μαρία (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σκοπό την δημιουργία μιας διαδικτυακής εφαρμογής, η οποία θα διευκολύνει το έργο των Διευθυντών Εταιρειών Πληροφορικής ή των Διαχειριστών Έργων Λογισμικού στη δημιουργία σωστών ομάδων εργασίας. Η διαδικτυακή αυτή εφαρμογή στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας των ομάδων εργασίας που θα έχει ένας οργανισμός χωρίς την ύπαρξη προβλημάτων μεταξύ των μελών της ομάδας με βάση την προσωπικότητα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχει το κάθε άτομο που ανήκει στην ομάδα εργασίας. Στην πρώτη φάση έγινε μια έρευνα για τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία και την αποτυχία ενός έργου λογισμικού. Η έρευνα έδειξε ότι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την επιτυχία ενός έργου λογισμικού είναι η δημιουργία σωστών ομάδων εργασιών. Οι ομάδες εργασίας πρέπει να δημιουργούνται χρησιμοποιώντας ως κριτήριο τα τεχνικά και μη τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν τα μέλη της ομάδας. Για αυτό τον λόγο μελετήθηκε το σύστημα SOC και το πρόγραμμα O*Net για την συλλογή των απαραίτητων δεδομένων, όπως τα επαγγέλματα που ανήκουν στον τομέα της Πληροφορικής αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν. Ακολούθως, έγινε μελέτη των μοντέλων προσωπικότητας Myers-Briggs Type Indicator(MBTI) και Five Factor Model(FFM) για να γίνει η αντιστοίχιση των τύπων προσωπικότητας με τα επαγγέλματα της Πληροφορικής. Στην δεύτερη φάση έγινε ανάλυση των απαιτήσεων και των προδιαγραφών που είχε το σύστημα. Ακολούθως, έγινε η σχεδίαση του συστήματος δημιουργώντας την Βάση Δεδομένων και την ροή των πληροφοριών που θα είχε το σύστημα. Έπειτα, ακολούθησε η υλοποίηση του συστήματος με την δημιουργία ενός γραφικού περιβάλλοντος επικοινωνίας μεταξύ του χρήστη και του συστήματος ώστε α) να μπορεί ο χρήστης να εκτελεί τις βασικές λειτουργίες (προσθήκη, επεξεργασία) του συστήματος με ένα εύκολο τρόπο και β) να βελτιώνεται η κατανόηση του συστήματος από τον χρήστη. Ακολούθως, γίνεται παρουσίαση της εφαρμογής με την χρήση στιγμιότυπων από τις οθόνες της εφαρμογής για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας. Τέλος, αναφέρονται κάποια γενικά συμπεράσματα για το σύστημα που δημιουργήθηκε και προτείνονται κάποιες μελλοντικές επεκτάσεις για την ενίσχυση και τελειοποίηση του.
Keywords: Web Application; Manager; Team; Model of Personality; Διαδικτυακή Εφαρμογή; Διευθυντές; Ομάδες; Μοντέλα Προσωπικότητας