Η απεικόνιση της γυναίκας στη φωτογραφίας μόδας - Θωμά, Αθηνά (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος , Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Μέσα από την πτυχιακή μου εργασία προσπάθησα να αναλύσω τη γυναικεία απεικόνιση μέσα από τη φωτογραφίας μόδας και τη διαφήμιση, μελετώντας με ποιους τρόπους και μέσα αποτύπωναν και αποτυπώνουν την γυναικεία μορφή διάφοροι φωτογράφοι μόδας, από την περίοδο του 1920 μέχρι και σήμερα. Με τη βοήθεια διαφόρων απεικονίσεων στις φωτογραφίες και απόψεις κριτικών και καλλιτεχνών, ο στόχος ήταν να κατανοήσω κατά πόσο τελικά το γυναικείο κορμί και πρόσωπο πράγματι εκτίθεται και προβάλλεται αρνητικά μέσα από τη φωτογραφία μόδας αλλά και τη διαφήμιση, ακυρώνοντας την ταυτότητα της και αναιρώντας την ψυχοσύνθεση της γυναίκας. Για την συλλογή αυτών των πληροφοριών έγινε μια ανασκόπηση βιβλιογραφίας μέσα από διάφορες πηγές όπως άρθρα και βιβλία. Έτσι, για να δώσω έμφαση στους διαφορετικούς τρόπους απεικόνισης της γυναικείας μορφής και σκεπτικά, υπήρξε ανάλυση σημαντικών φωτογραφικών έργων από διάφορους άντρες και γυναίκες φωτογράφους μόδας. Επίσης, έγινε μελέτη για γνωστά περιοδικά τα οποία θεωρούνται ‘Βίβλοι της μόδας’ αλλά και για απεικονίσεις γνωστών ειδώλων της μόδας. Κατ’ επέκταση, ανέλυσα περαιτέρω τι επιθυμούν να βγάλουν προς τα έξω αυτοί οι καλλιτέχνες, τι συναισθήματα θέλουν να μεταφέρουν, ποια κίνητρα έχουν και με ποιες μεθόδους τα μεταφέρουν προς το θεατή χρησιμοποιώντας τη γυναικεία απεικόνιση. Επιπρόσθετα, μελέτησα τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα μέσα από τη διαφήμιση για να προωθήσουν ένα προϊόν με το χειρισμό της γυναικείας φιγούρας. Τέλος, κατέγραψα διάφορες γνώμες από κριτικούς σχετικά με το θέμα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πήρα κι εγώ θέση με τη δική μου κριτική.
Keywords: Female representation; Fashion