Η διερεύνυση της λαικιστικής ρητορικής των πολιτικών κομμάτων Χρυσή Αυγή και Σύριζα την περίοδο των μνημονίων μέσω του Twitter - Νικολάου, Σοφία (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εστίασε να διερευνήσει συγκριτικά τα πολιτικά κόμματα Χρυσή Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαπιστωθεί πώς σχηματίζεται η λαϊκιστική ρητορική ενός ακροδεξιού και ενός αριστερού κόμματος. Στόχος της έρευνας είναι να δώσει απαντήσεις σχετικά με το είδος και τον βαθμό της λαϊκιστικής ρητορικής καθώς και μέσα από ποιους τρόπους μπορούν να διαφοροποιηθούν τα δύο κόμματα μεταξύ τους. Επιπρόσθετα επιλέχθηκε να διερευνηθεί η λαϊκιστική ρητορική των κομμάτων μέσα από το twitter την περίοδο των μνημονίων στην Ελλάδα καθώς είναι ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με περιόδους κρίσης και ενδεχομένως τα οικονομικά προβλήματα να εντείνουν τον βαθμό του λαϊκιστικού λόγου. Μέσω του προγράμματος python συλλέχθηκαν τα δεδομένα από 15 πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα από 8 πολιτικούς από το κόμμα Χρυσή Αυγή και 7 πολιτικούς από το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου διεξήχθη ποιοτική θεματική ανάλυση σε 200 tweets συνολικά και από τα δύο κόμματα. Προκειμένου να μετρηθεί η λαϊκιστική ρητορική στα tweets που αντιπροσωπεύουν το κάθε κόμμα η έρευνα βασίστηκε στις κατηγορίες ανθρωποκεντρισμός, αντι-ελιτισμός απόδοση ευθυνών και θέματα κρίσης. Η ανάλυση κατέδειξε ότι η λαϊκιστική ρητορική χρησιμοποιείται στο κοινωνικό μέσω twitter τόσο από το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το κόμμα Χρυσή Αυγή. Επιπρόσθετα η περίοδος των μνημονίων φάνηκε να αποτέλεσε προσοδοφόρο έδαφος στα πολιτικά κόμματα Χρυσή Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το twitter για να έρθουν σε ρήξη με τους αντιπάλους τους. Ωστόσο η λαϊκιστική ρητορική διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ ενός αριστερού έναντι ενός ακροδεξιού κόμματος ως προς τους τρόπους που σχηματίζουν στο λόγο τους τον λαό και δυσφημίζουν την εικόνα των αντιπάλων.
Keywords: Λαϊκιστική ρητορική; Χρυσή Αυγή; ΣΥΡΙΖΑ; Μνημόνια; Twitter