Οι εμπειρίες των πατέρων και μελλοντικών πατέρων από την πληροφοριακή στήριξη σχετικά με την εγκυμοσύνη, τοκετό και φροντίδα νεογνού - Αγαπίου, Ραφαέλλα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η έγκαιρη και αξιόπιστη πληροφόρηση των μελλοντικών πατέρων και των πατέρων είναι ύψιστης σημασίας ώστε να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους προετοιμάσουν σωματικά και ψυχολογικά για τον ερχομό του παιδιού τους και την ανάληψη του νέου τους ρόλου. Οι μαθησιακές ανάγκες των πατέρων και μελλοντικών πατέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού αλλά και σε μεταγεννητικό στάδιο είναι αυξημένες. Στη Κύπρο, δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα για την πληροφόρηση των πατέρων και μελλοντικών πατέρων κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη φροντίδα νεογνού. Σκοπός: Να διερευνηθούν οι εμπειρίες των μελλοντικών πατέρων και των πατέρων όσον αφορά την πληροφοριακή στήριξη σχετικά με την εγκυμοσύνη, τοκετό και φροντίδα νεογνού. Υλικό και Μέθοδος: Χρησιμοποιήθηκε ποιοτικός περιγραφικός σχεδιασμός και δειγματοληψία δικτύου με δέκα ημι-δομημένες συνεντεύξεις από πέντε πατέρες και πέντε μελλοντικούς πατέρες. Ανάλυση δεδομένων έγινε σύμφωνα με τη θεματική ανάλυση των Brown and Clark. Αποτελέσματα: Από τις εμπειρίες των πατέρων και μελλοντικών πατέρων προέκυψαν πέντε θέματα : 1)Διαδρομή Ενημέρωσης, 2)Ανάγκες πατέρων και μελλοντικών πατέρων, 3)Προκλήσεις πατέρων και μελλοντικών πατέρων, 4)Θύελλα Συναισθημάτων και 5)Εισηγήσεις πατέρων και μελλοντικών πατέρων. Οι πατέρες λάμβαναν πληροφόρηση και ενημέρωση όσον αφορά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη φροντίδα νεογνού από διάφορες πηγές. Οι πιο κοινές πηγές ενημέρωσης ήταν η οικογένεια, οι επαγγελματίες υγείας αλλά και το διαδίκτυο. Πολλοί πατέρες είχαν άγνοια για τη σημαντικότητα και την ύπαρξη των μαθημάτων γονεϊκότητας. Τα συναισθήματα που βιώνουν και οι ανάγκες που έχουν κατά τη μεταβατική περίοδο της γονεϊκότητας είναι ποικίλα. Συμπεράσματα/Εισηγήσεις: H παροχή πληροφόρησης και ενημέρωσης των σύγχρονων πατέρων στην Κύπρο είναι ελλιπής. Η παρούσα μελέτη μπορεί να θεωρηθεί καινοτόμος για την Κύπρο, αφού για πρώτη φορά καταγράφονται οι εμπειρίες των Κύπριων πατέρων και μελλοντικών πατέρων, σε σχέση με τη πληροφοριακή στήριξη που παρέχεται σε αυτούς κατά την περιγεννητική περίοδο. Οι εμπειρίες τους θα δώσουν το έναυσμα για ενσωμάτωση εναλλακτικών ενημερωτικών και εκπαιδευτικών μεθόδων, σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες ανάγκες των πατέρων και θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας για βελτίωση της παρεχόμενης πληροφόρησης και ενημέρωσης στους πατέρες.
Keywords: Πατέρες; Εγκυμοσύνη; Γέννηση; Φροντίδα νεογνού; Εκπαίδευση; Ανάγκες; Fathers; Pregnancy; Birth; Infant care; Education; Needs