Η επίδραση της χρήσης μουσικής στη ψυχοσωματική ευεξία νεογνών που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών - Ανθίμου, Στέλλα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η εξέλιξη της Νεογνολογίας και η εξειδικευμένη νοσηλευτική φροντίδα, έχουν συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της υγεία: και στην αύξηση των ποσοστών επιβίωσης για πρόωρα νεογνά με χαμηλό βάρος γέννησης. Τα τελευταία χρόνια γίνεται έντονος λόγος για τη χρησιμοποίηση εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών, που αποσκοπούν στη βελτίωση της Ποιότητας ζωής των νοσηλευόμενων νεογνών και στη βελτίωση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές διαταραχές. Μία από αυτές τις μεθόδους είναι η χρήση μουσικής. Σκοπός: Η αξιολόγηση μελετών που διερεύνησαν την επίδραση της μουσικής σε νεογνά που νοσηλεύονται σε ΜΕΝΝ όσον αφορά φυσιολογικές παραμέτρους της ευεξίας των νεογνών και συγκεκριμένα όπως αυτή διαφαίνεται στα ΖΣ (αναπνευστικός ρυθμός, καρδιακός ρυθμός, κορεσμός οξυγόνου), στην αντίληψη του πόνου και στην αύξηση βάρους. Υλικό και Μέθοδος: Η αναζήτηση του υλικού για την διεκπεραίωση της εργασίας αυτής έγινε στις βάσεις δεδομένων PabMed και Medline με τις λέξεις - κλειδιά: music, music therapy, preterm neonates, neonates, newborn infants, neonatal intensive care unit, και τη χρήση των εντολών AND και OR για το συνδυασμό των πιο πάνω λέξεων Αποτελέσματα: Βρέθηκαν 8 έρευνες ποσοτικού σχεδιασμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες διαφαίνεται η θετική επίδραση της μουσικής στις φυσιολογικές παραμέτρους (ΖΣ. βάρος) και στην αντίληψη του πόνου, των νεογνών που νοσηλεύονται σε ΜΕΝΝ. Συμπέρασμα: Η μουσική έχει θετική επίδραση στις φυσιολογικές παραμέτρους (ΖΣ. αύξηση βάρους) και στη διαχείριση του πόνου των νεογνών που νοσηλεύονται σε ΜΕΝΝ, γεγονός που επιφέρει θετικές εκβάσεις και στη νυχοσυναισθηματική τους ευεξία. Η χρήση της μουσικής στις ΜΕΝΝ, είναι ένα απαιτούμενο ερευνητικό πεδίο. Η επιπλέον γνώση που θα αποκτηθεί από τις έρευνες μπορεί να καταστήσει τη μουσική ως μια απαραίτητη παρέμβαση των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στις ΜΕΝΝ και να αναβαθμίσει την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας βελτιώνοντας μετέπειτα τη Ποιότητα Ζωής των νεογνών που νοσηλεύονται σε ΜΕΝΝ.
Keywords: Μουσική; Μουσική θεραπεία; Πρόωρα νεογνά; Νοεγνά; Νεογέννητα βρέφη; Μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών; Music; Music therapy; Preterm neonates; Neonates; Newborn infants; Neonatal intensive care unit