Σχεδιασμός Έξυπνων Πόλεων - Γεωργίου, Νικόλας (My University, 2022)
Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός παρουσιάζει με ραγδαίους ρυθμούς ανοδική τάση κυρίως στα αστικά κέντρα. Ως εκ τούτου, έχουν προκύψει προβλήματα κοινωνικού, οικονομικού καθώς και οργανωτικού χαρακτήρα τα οποία ζητούν άμεση επίλυση. Η σκέψη για την επίλυση των προβλημάτων αυτών οδήγησε στην επιτακτική ανάγκη για καινοτόμες ιδέες όπου εστιάζουν κυρίως στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ορθή διαχείριση της ενέργειας, του κεφαλαίου ακόμα και του χρόνου. Η ανάγκη αυτή οδήγησε σε ένα μεγάλο σύνολο από σύγχρονες υπηρεσίες,( όπως για παράδειγμα η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία, το περιβάλλον και μεταφορές κλπ. Οι εν λόγο υπηρεσίες καλούνται έξυπνες. Ταυτόχρονα με την υιοθέτηση αυτών των υπηρεσιών στο πλαίσιο της δράσης μιας σύγχρονης πόλης, καλείται έξυπνη πόλη. Σημαντικό είναι ‘’οι έξυπνες πόλεις’’ να φροντίζουν για την ασφάλεια, τη διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων υπηρεσιών προς όφελος των κατοίκων της κάθε πόλης . Για τον μετασχηματισμός των πόλεων σε έξυπνες πόλεις βασικό ρόλο παίζουν οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Οι τεχνολογίες αυτές εμφάνισαν μια σημαντική ανάπτυξη στις μέρες μας. Οι τεχνολογίες αυτές υποστηρίζουν πλέον ένα μεγάλο σύνολο δράσεων σε διαφοροποιημένα περιβάλλοντα, έχουν επιφέρει καθοριστικές μεταβολές στον αστικό σχεδιασμό καθώς επίσης και στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των σύγχρονων αστικών προβλημάτων. Επίσης οι συγκεκριμένες τεχνολογίες προσφέρουν υπηρεσίες σε κατοίκους, εταιρίες, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Με βάση τις πιο πάνω αλλαγές, δημιουργήθηκαν καινούριες πρακτικές εφαρμογές των συγκεκριμένων τεχνολογιών σε διεθνές επίπεδο, οπού σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες καινοτόμες δράσεις οδήγησαν στη σημερινή ιδέα του εν λόγω μοντέλου.
Keywords: Έξυπνη πόλη; Έξυπνοι άνθρωποι; Τεχνολογία; Ευφυΐα; Smart city; Smart people; Technology; Intelligence