Αξιολόγηση αποτελεσματικότητας σκευασμάτων βιολογικών παραγόντων εναντίον του μύκητα Fusarium oxysporum f. sp. Lycopersici - Χατζηχριστοδούλου, Άννα (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Τα παθογόνα αίτια των αδρομυκώσεων αποτελούν μια ομάδα φυτοπαθογόνων μυκήτων που προκαλούν σοβαρές ζημιές σε οικονομικά σημαντικές καλλιέργειες. Ένα από τα σημαντικότερα παθογόνα αίτια των αδρομυκώσεων είναι ο μύκητας Fusarium oxysporum. Λόγω της ικανότητας του να παράγει ανθεκτικές διαχειμάζουσες μορφές, μπορεί να επιβιώσει σε διάφορους τύπους εδάφους για μεγάλο χρονικό διάστημα απουσία ευπαθούς ξενιστή. Τα προσβεβλημένα φυτά από το συγκεκριμένο μύκητα, παρουσιάζουν συμπτώματα τόσο στο υπέργειο μέρος τους όσο και στο ριζικό τους σύστημα. Η αντιμετώπιση του παθογόνου είναι δύσκολη, ιδιαίτερα μετά την απαγόρευση της χρήσης χημικών σκευασμάτων που ήταν αποτελεσματικά εναντίον του μύκητα αλλά επέφεραν αρκετά προβλήματα, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ποιότητα των γεωργικών προϊόντων. Έτσι η χρήση παραγόντων βιολογικού ελέγχου είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική των χημικών σκευασμάτων αφού έχουν τη δυναμική να μειώσουν τα προβλήματα που προκαλούν τα παθογόνα των αδρομυκώσεων χρησιμοποιώντας διάφορους μηχανισμούς δράσης. Στις μέρες μας η διαχείριση αυτή, αποτελεί σημαντική πρακτική της αειφορικής γεωργίας. Στην παρούσα μελέτη, αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα δύο εμπορικών σκευασμάτων που περιέχουν παράγοντες βιολογικού ελέγχου έναντι του μύκητα F. oxysporum f. sp. lycopersici σε φυτά τομάτας. Αρχικά έγινε μια προκαταρκτική αξιολόγηση των βιολογικών σκευασμάτων Clonotri και Strepse όπου διαπιστώθηκε ότι το σκεύασμα Clonotri ήταν πιο αποτελεσματικό έναντι του συγκεκριμένου μύκητα. Ακολούθως, το σκεύασμα Clonotri αξιολογήθηκε περεταίρω σε πειράματα παθογένειας σε τομάτα και κάτω από διαφορετικά επίπεδα μολύσματος του μύκητα F. oxysporum f. sp. lycopersici. Από τα πειράματα αυτά διαπιστώθηκε ότι το σκεύασμα παρουσίασε στατιστικά σημαντική μείωση της ασθένειας που προκαλεί ο μύκητας κάτω από το υψηλότερο επίπεδο μολύσματος που χρησιμοποιήθηκε. Τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας έδειξαν ότι οι παράγοντες βιολογικού ελέγχου του σκευάσματος Clonotri μπορούν να μειώσουν την ασθένεια που προκαλεί ο μύκητας F. oxysporum f. sp. lycopersici σε φυτά τομάτας σε συνθήκες θαλάμων ελεγχόμενων συνθηκών και κάτω από υψηλό επίπεδο μολύσματος. Συμπερασματικά, φαίνεται ότι υπάρχουν σκευάσματα με παράγοντες βιολογικού ελέγχου που έχουν τη δυναμική να μειώνουν σημαντικά τα προβλήματα που προκαλούν τα παθογόνα των αδρομυκώσεων. Ως εκ τούτου, ο βιολογικός έλεγχος μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική μέθοδο που ο σύγχρονος γεωργός τόσο της συμβατικής όσο και της βιολογικής γεωργίας θα πρέπει να εφαρμόζει. Όμως η αποτελεσματικότητα αυτών των σκευασμάτων θα πρέπει να αξιολογηθεί μελλοντικά σε πειράματα μεγαλύτερης κλίμακας πριν την εφαρμογή τους σε παραγωγικές συνθήκες.
Keywords: Αδρομυκώσεις; Fusarium oxysporum; Βιολογικός έλεγχος; Trichoderma sp.; Clonostachys sp.; Adromycosis; Fusarium oxysporum; Biological agents; Trichoderma sp.; Clonostachys sp.