Διερεύνηση της επίδρασης της σεξουαλικής κακοποίησης στην ψυχολογία των ανήλικων παιδιών και εφήβων - Χριστοδούλου, Μαριάννα (q, 2021)
Εισαγωγή: Το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών/εφήβων αποτελεί πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους επαγγελματίες υγείας και έχει λάβει διαστάσεις ανά το παγκόσμιο. Όταν ένα παιδί κακοποιηθεί σεξουαλικά από κάποιο ενήλικα ή συνομήλικο άτομο είναι ευάλωτο για να αναπτύξει μετατραυματικά συμπτώματα όπως άγχος, στρες και κατάθλιψη. Επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα συμπεριφοράς και διαχείρισης συναισθημάτων. Σκοπός: Να διερευνηθεί η επίδραση της σεξουαλικής κακοποίησης στην ψυχολογία των ανήλικων παιδιών/εφήβων. Υλικό και Μέθοδος: Έγινε χρήση επιστημονικών άρθρων, ερευνών και δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών της τελευταίας δεκαετίας, 2011-2021. Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων PubMed & CINAHL Plus. Η αναζήτηση κατέληξε σε 8 επιστημονικά άρθρα που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια που είχαν τεθεί. Αποτελέσματα: Τα παιδιά που είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης είναι ευάλωτα τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική τους υγεία. Αρνούνται να αποκαλύψουν αυτήν την εμπειρία τους με αποτέλεσμα να κλείνονται στον εαυτό τους και να επιβαρύνουν τα μετατραυματικά συμπτώματα που τους καταβάλουν. Η σεξουαλική κακοποίηση αποτέλεσε παράγοντα εμπλοκής σε συμπεριφορές κατάχρησης αλκοόλ για ρύθμιση των συναισθημάτων. Συμπεράσματα: Μέσα από την ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας έχει διαπιστωθεί ότι 1 στα 5 παιδιά είναι θύμα κακοποίησης ή εκμετάλλευσης. Η εμφάνιση συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες (PTSD) ήταν η πιο συχνή από τις επιπλοκές και η ύπαρξη της επιβάρυνε τα θύματα μέχρι και την ενήλικη τους ζωή. Η έγκαιρη αποκάλυψη και αναγνώριση της κακοποίησης βοηθά το θύματα να εκμυστηρευθούν όλα αυτά που βίωσαν και να προχωρήσουν στην έγκαιρη καταγγελία. Σημαντική είναι η παροχή στήριξης σε αυτά τα παιδιά από τους επαγγελματίες υγείας, δασκάλους και από τα άτομα του οικογενειακού τους κύκλου.
Keywords: Post traumatic symptoms; Children; Sexual abuse; sexual trauma; Sexual violence; Sexual assault