Θεραπεία με βλαστοκυτταρα σε γυναίκες με υπογονημότητα που προκαλείται από σύνδρομο Asherman - Μιλτιάδους, Ελένη (My University, 2023)
Εισαγωγή: Το σύνδρομο Asherman (AS) ορίζεται από την παρουσία ενδομήτριων συμφύσεων ή συμφύσεων στον ενδοτράχηλο με επακόλουθο κίνδυνο υπομηνόρροιας/ αμηνόρροιας, μειωμένης γονιμότητας, αποτυχημένες εγκυμοσύνες και μη φυσιολογικό πλακούντα. Ωστόσο, το AS μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε περιπτώσεις λοίμωξης ή χειρουργικής επέμβασης που σχετίζεται με τη μήτρα (μυομεκτομή και υστεροσκοπική χειρουργική επέμβαση). Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από απώλεια λειτουργικού ενδομήτριου στη κοιλότητα της μήτρας που έχει καταληφθεί από ουλώδη ιστό, υποτροπιάζουσα απώλεια εγκυμοσύνης ή υπογονιμότητα καθώς και μαιευτικά ζητήματα όπως μη φυσιολογικός πλακούντας (προδρομικός ή ακραίος). Αρκετές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα για τη θεραπεία του καταστραμμένου ενδομήτριου. Η αναγεννητική ικανότητα των βλαστοκυττάρων έχει επιδείξει βελτιωμένα αποτελέσματα όσον αφορά τη γονιμότητα και την ίνωση σε άτομα με AS, έτσι, τα βλαστοκύτταρα έχουν τη δυνατότητα να υποκαταστήσουν τα καταστραμμένα κύτταρα στο ενδομήτριο. Σκοπός: Σκοπός της βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας με βλαστοκύτταρα σε γυναίκες που δεν μπορούν να συλλάβουν παιδί λόγω του ότι έχουν σύνδρομο Asherman. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση αγγλικής βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων CINAHL και PubMed όπου χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες λέξεις κλειδιά stem cell therapy, asherman syndrome, Intrauterine Synechiae σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς και μεταξύ τους τη λέξη AND και OR. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 7 μελέτες, κατά την περίοδο 2014-2021, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως η θεραπεία με βλαστοκύτταρα αποτελεί μια εναλλακτική θεραπεία για τη μείωση της υπογονιμότητας σε ασθενείς με Asherman Syndrome. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα σε συνδυασμό με ορμονική θεραπεία δείχνουν ότι υπάρχει βελτίωση της ροής και του όγκου της έμμηνου ρύσεως, της έκβασης της εγκυμοσύνης, του πάχους του ενδομήτριου και την μείωση των συμφύσεων της μήτρας καθώς και της ανάκτησης ενός λειτουργικού ενδομήτριου. Συμπεράσματα: Αυτή η ανασκόπηση επανεξέτασε και σύνθεσε τα αποτελέσματα της θεραπείας με βλαστοκύττρα στη θεραπεία του συνδρόμου Asherman. Η θεραπεία με βλαστοκύττρα μεταξύ άλλων είναι ευνοϊκή στην βελτίωση της κοιλότητας μήτρας ώστε να μπορεί να γίνει γονιμοποίηση. Ωστόσο απαιτούνται περισσότερες μελέτες με μεγαλύτερα δείγματα για την δημιουργία πιο σταθερών στοιχείων για την χορήγηση της θεραπείας με βλαστοκύττρα σε ασθενείς με σύνδρομο Asherman.
Keywords: stem cell therapy; asherman syndrome; Intrauterine Synechiae; intrauterine adhesions