Διεργασία οινοποίησης και διερεύνηση των αντιοξειδωτικών συστατικών του κρασιού - Γεωργίου, Μαρία (Τμήμα Γεωπονικών Επιστήμων, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστήμων και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Το θέμα της εργασίας είναι η διερεύνση των σταδίων της οινοποιήσης. Αναπτύσσεται η τεχνική για την παραγωγή του κρασιού η οποία κινεί το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με την οινοποίηση. Γίνεται μία ιστορική αναδρομή της παραγωγής του κρασιού από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια, αναλύονται τα συστατικά του κρασιού, με έμφαση στα φαινολικά συστατικά για τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Γίνεται μία γενική αναφορά στις μεθόδους προσδιορισμού των αντιοξειδωτικών συστατικών, και αναπτύσσεται η τεχνική της Υγρής Χρωματογραφίας Υψηλής Αποδόσεως.
Keywords: Κυπριακές ποικιλίες αμπέλου; παραγωγή κρασιού; φαινολικά συστατικά; HPLC; Cypriot grape cultivars; wine production; phelonics; HPLC