Κοχλιακή Εμφύτευση πριν και μετά τους 12 μήνες ζωής - Μπίνος, Πάρης (My University, 2017)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι μέσα από μια σύγχρονη βιβλιογραφική ανασκόπηση, να αναδείξει τις σημερινές προκλήσεις για την γλωσσική ανάπτυξη παιδιών που είναι λήπτες κοχλιακών εμφυτευμάτων. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Η.Π.Α. αναφέρει έως και το 2007, πως για κάθε 1000 παιδιά το 65% γεννιέται με απώλεια ακοής στο ένα ή και στα δύο αυτιά. Επιπρόσθετα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφέρει ότι από τα παιδιά αυτά, τα 38.000 επέλεξαν να λάβουν κοχλιακό εμφύτευμα ως απάντηση στην μεγάλου βαθμού απώλεια της ακοής τους. Για την Λογοπαθολογία δύο είναι σήμερα οι σοβαρές προκλήσεις που αφορούν τόσο την προεγχειρητική όσο και την μετεγχειρητική εξέλιξη της γλωσσικής ανάπτυξης. Η χρονολογική ηλικία εμφύτευσης του κοχλιακού εμφυτεύματος και η ανάπτυξη αξιόπιστων προγλωσσικών δεικτών (linguistic marker) για την ανάπτυξη ανιχνευτικών εργαλείων. Μέσα από την κατασκευή αυτών των ανιχνευτικών εργαλείων, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την προβλεπτική μας ικανότητα για την μετέπειτα γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού-λήπτη, από πολύ πρώιμη επίπεδο, πριν την μετάβασή του στο ωριμότερο λεκτικό επίπεδο. Οι κλινικές επιπτώσεις: 1) Ικανότητα ανίχνευσης γλωσσικών διαταραχών στο σύνολο του πληθυσμού που έλαβε κοχλιακό, 2) πρώιμη λογοθεραπευτική παρέμβαση, 3) βελτιωμένες σχολικές επιδόσεις με ταυτόχρονη μείωση των κρατικών δαπανών για τις ανάγκες αποκατάστασης.