Η Χορήγηση Αντιψυχωσικής Αγωγής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι πιθανές επιπλοκές στην υγεία του εμβρύου και της μητέρας - Μυλόρδου, Ελένη (My University, 2022)
Εισαγωγή: Τα ευρήματα της διεθνούς βιβλιογραφίας συνηγορούν στην ύπαρξη μιας ισχυρής θετικής συσχέτισης μεταξύ της χρήσης αντιψυχωσικής θεραπείας στην εγκυμοσύνη και της πιθανής εμφάνισης επιπλοκών στην υγεία του εμβρύου και της μητέρας. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της σχέσης της χρήσης των άτυπων αντιψυχωσικών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμφάνισης πιθανών δυνητικών επιπλοκών στη μητέρα και στο έμβρυο. Οι επιπρόσθετοι επιμέρους στόχοι της συγκεκριμένης μελέτης αποτέλεσαν η διερέυνηση της σχέσης των άτυπων αντιψυχωσικών (S-GA) με την εμφάνιση σοβαρών δυσπλασιών και γενετικών ανωμαλιών στα βρέφη, η διερεύνηση της σχέσης των S-GA με τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, η διερεύνηση της σχέσης των S-GA με την πιθανότητα υποτροπής και ψυχιατρικής νοσηλείας στις έγκυες γυναίκες, η διερεύνηση της σχέσης των S-GA με τις νεογνικές επιπλοκές και η διερεύνηση της σχέσης των S-GA με την καθυστερημένη νευροσυμπεριφορική ανάπτυξη. Υλικό και Μέθοδος: Πρόκειται για μια συστηματική μελέτη ανασκόπησης. Η αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας πραγματοποιήθηκε μέσω των ακόλουθων βάσεων δεδομένων: PubMed και Cinahl. Η αναζήτηση οδήγησε σε 419 άρθρα με περιορισμένο χρονικό πλαίσιο 2013-2021. Αποτελέσματα: Φάνηκε πως υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ τη χρήσης των άτυπων αντιψυχωσικών (S-GA) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμφάνισης επιπλοκών στη μητέρα και στο έμβρυο. Συγκρίνοντας τις γυναίκες που λάμβαναν S-GA με τις γυναίκες που δεν λάμβαναν S-GA εντοπίστηκε αυξημένος κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη κύησης, πρόωρο τοκετό, καισαρική τομή, νεογνικών επιπλοκών και καθυστερημένης νευροσυμπεριφορικής ανάπτυξης. Λόγω της συνέχισης των S-GA, οι έγκυες γυναίκες παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής της νόσου και ψυχιατρικής νοσηλείας. Συμπεράσματα: Οι συσχετίσεις που αφορούν τα άτυπα αντιψυχωσικά στην παρούσα εργασία υποστηρίζουν την ανάγκη για ψυχοεκπαίδευση των γονέων σχετικά με τον έγκαιρο εντοπισμό ανεπιθύμητων παρενεργειών που αφορούν στην υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Λέξεις-κλειδιά: Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν είναι: «άτυπα αντιψυχωσικά», «εγκυμοσύνη», «ψυχική υγεία», «επιδράσεις», «νεογνό». Όλες οι λέξεις κλειδιά έγιναν με συνδυασμό των συντελεστών OR και AND.
Keywords: Άτυπα αντιψυχωσικά; Εγκυμοσύνη; Ψυχική υγεία; Επιδράσεις; Νεογνό; Atypical antipsychotics; Pregnancy; Mental health; Effects; Neonatal