Ηλεκτρικό Όχημα Ανώμαλου Εδάφους - Κτωρή, Αντρέας; Καράντωνας, Κυριάκος; Χαραλάμπους, Κυριάκος (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο ευκολα μπορεί να αναληφθεί κανείς ότι το θέμα των μεταφορών ήταν κάτι που δυσκόλευε την ζωή των ανθρώπων, κάτι το οποίο τους ώθησε να στραφουν προς αυτό το τομέα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή του πρώτου ατμοκίνητου οχήματος, ακολουθως ηλεκτρικου και τελικά την κατασκευή οχημάτων με καυσιμα τα οποία χρησιμοποιουνται κατά κόρον την σημερινή εποχή. Στις μέρες μας βλέπουμε ότι επανέρχεται στο προσκήνιο το ηλεκτρικό όχημα κάτι το οποίο μας ώθησε στην κατασκευή ενός ηλεκτρικου οχήματος. Η μελέτη θα εξετάσει τη χρησιμότητα ενός ηλεκτρικου οχήματος ανώμαλου εδάφους σε ότι αφορά το θέμα των μεταφορών. Ο στόχος θα επιτευχθεί με τη χρήση δυο ηλεκτροκινητήρων 36Vdc /500W έκαστος, έξι μπαταρίες των 12 V και την κατάλληλη μηχανολογική κατασκευή. Ο σκοπός της σχεδίασης του θα είναι η αυξηση των επιλογών στην αγορά, η φιλικότητα προς το περιβάλλον αλλά και η μείωση του κόστους αγοράς. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του θα είναι τέτοια ουτως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά τραυματιών μέσα από δυσβατες περιοχές αλλά και για τη διεκπεραίωση συγκεκριμένων εργασιών, δηλαδή μεταφορά υλικών για οικοδομές, για γεωργικές εργασίες καθώς και μεταφορά αντικειμένων οικιακής χρήσεως (π.χ φιάλες υγραερίου καθώς και καθημερινό οικιακό ψώνισμα). Το βασικό σχέδιο του οχήματος το οποίο είναι 1,20m* 90cm (μήκος * πλάτος), θα είναι η κίνηση σε τέσσερις τροχους με δυνατότητα ελέγχου ταχυτητας με μέγιστη τα 5 Km/h, η μεταφορά βάρους μέχρι 200kg καθώς και η επιλογή κατευθυνσης (αριστερά, δεξιά και όπισθεν) τα οποία θα επιτυγχάνονται εξ'επαφής με δυο χειροκίνητους μοχλους στο πίσω μέρος του οχήματος. Για τη διεκπεραίωση της εργασίας υπήρξαν τέσσερα στάδια. Το πρώτο στάδιο περιελάμβανε τη μελέτη και σχεδιασμό των κυκλωμάτων, το δευτερο την προσομοίωση των κυκλωμάτων σε εξειδικευμένα λογισμικά προγράμματα (PSIM,CROCODILE,PSPICE), το τρίτο στάδιο αφορουσε στην κατασκευή και την επαλήθευση της λειτουργίας των κυκλωμάτων και το τέταρτο την τοποθέτηση και την συνδεση των κυκλωμάτων στο όχημα. Συμφωνα με τα ποίο πάνω ο βασικός στόχος επιτευχθηκε αφου το ηλεκτρικό όχημα κατά την τελική δοκιμή του πληρουσε όλες τις προδιαγραφές και τις λειτουργίες οι οποίες προκαθορίστηκαν στην αρχή της μελέτης.
Keywords: DC/DC; PWM; Triangular pulse; Κύκλωμα ελέγχου PSIM