Ανάπτυξη Εφαρμογής για Απεικόνιση Εκτιμήσεων Ακίνητων με τη χρήση Συστημάτων Γεωγραφικής Πληροφορίας - Σάββα, Σάββας (My University, 2021)
Στην παρούσα Διπλωματική Εργασία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Γεωπληροφορική και Γεωχωρικές Τεχνολογίες», τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, ανατέθηκε η επισκόπηση για την έρευνα και υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ιδέας. Στη παρούσα αναφορά ορίζεται η υλοποίηση μιας εφαρμογής για την διαχείριση και απεικόνιση των ακινήτων από τους εκτιμητές ακινήτων και μεσίτες, την υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και την υποστήριξη των συναλλαγών σχετικά με την αγορά και πώληση ακινήτων. Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική διερεύνηση ως προς τις σύγχρονες τάσεις σχετικά με τις εκτιμήσεις ακινήτων, μεθόδους εκτίμησης έτσι ώστε να βρεθούν οι περεταίρω λύσεις που μπορούν να προκύψουν από τα μερικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο τομέας αυτός. Επίσης παρακάτω αναλύεται και η χρήση των Συστημάτων Γεωγραφικών πληροφοριών στον τομέα των εκτιμήσεων ακινήτων. Κατόπιν, αναφέρονται τα στοιχεία τα οποία πρέπει να συμπληρώνονται κατά την διάρκεια μιας εκτίμησης με βάση τα πρότυπα τα οποία υπάρχουν στην σελίδα του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Τέλος, γίνεται μια αναφορά στα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν και τους μελλοντικούς στόχους που πρόκειται να υλοποιηθούν. Με βάση την έρευνα που έγινε , προτείνεται ένα επιχειρηματικό πλάνο στο παράρτημα σχετικά με μια εφαρμογή η οποία έχει ως βασικό σκοπό την απεικόνιση της γεωγραφικής πληροφορίας και η ενημέρωση ενός ενιαίου χάρτη σχετικά με τα μελλοντικά ακίνητα που πρόκειται να εκτιμηθούν. Στο επιχειρηματικό πλάνο αναφέρονται και τα μοντέλα SWOT Analysis και Business Model Canvas για τη περεταίρω ανάλυση της επιχειρηματικής ιδέας. Πέραν αυτού υπάρχει η αναφορά στο κόστος ανάλυσης και την μέθοδο των ταμειακών ροών.
Keywords: Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών; Εκτιμητές Ακινήτων; Geographic Information Systems; Real Estate Agents