Η ποιότητα των διηγήσεων ατόμων με αφασία έπειτα από ομαδική θεραπεία βασισμένη σε προσωπική - Χρίστου, Χρυσοβαλάντω (My University, 2024)
Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της επίδρασης της ομαδικής θεραπείας που επικεντρώνεται σε προσωπικές αφηγήσεις στην ποιότητα των αφηγήσεων ατόμων με αφασία. Επικεντρωμένη σε τρεις συμμετέχοντες με χρόνια αφασία που υποβάλλονται σε ομαδική θεραπεία στην Κλινική Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, η έρευνα στοχεύει να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα αυτής της παρέμβασης στην ενίσχυση των αφηγηματικών ικανοτήτων. Μέσω της ποιοτικής ανάλυσης, η μελέτη αυτή, επιχειρεί να αναδείξει την επικοινωνιακή ανάπτυξη που παρατηρείται στις αφηγήσεις των συμμετεχόντων μετά τη θεραπεία. Ειδικότερα, η σημασία της παρούσας έρευνας έγκειται στη δυνατότητά της να συμβάλει στη βελτίωση των θεραπευτικών παρεμβάσεων για άτομα με αφασία, μιας κατάστασης δηλαδή που χαρακτηρίζεται από έντονες γλωσσικές διαταραχές. Στοχεύοντας στις προσωπικές αφηγήσεις λοιπόν, η θεραπεία αντιμετωπίζει τόσο τις γλωσσικές πτυχές, όσο και την προσωπική έκφραση και αναδόμηση της ταυτότητας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με αφασία. Τα βασικά ευρήματα υποδεικνύουν θετικά αποτελέσματα στην επικοινωνιακή ανάπτυξη των συμμετεχόντων μετά από τις συνεδρίες της ομαδικής θεραπείας, καθώς η βελτιωμένη ποιότητα αφήγησης υποδηλώνει την ανάπτυξη της γλωσσικής παραγωγής, της συνοχής και της συνολικής επικοινωνιακής αποτελεσματικότητας. Κατ’ επέκταση, αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τις δυνατότητες της ομαδικής θεραπείας που επικεντρώνεται σε προσωπικές αφηγήσεις ως μια ιδιαίτερα πολύτιμη στρατηγική παρέμβασης για τα άτομα με αφασία, προσφέροντας πολυδιάστατες υποσχόμενες οδούς για την μελλοντική έρευνα και τις κλινικές εφαρμογές.
Keywords: Αφασία; Χρόνια Αφασία; Ποιότητα των Διηγήσεων; Ομαδική Θεραπεία; Προσωπική Διήγηση; Aphasia; Chronic Aphasia; Narrative Quality; Group Therapy