Γιώργος Σκοτεινός (1937-2022) : αγωνιστικότητα και μοντερνισμός στη νεώτερη κυπριακή τέχνη - Αμερικάνος, Στέλιος (My University, 2024)
Ο Γιώργος Σκοτεινός (1937-2022), συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους σύγχρονους Κύπριους καλλιτέχνες. Στις έξι δεκαετίες της συνεχούς και αδιάλειπτης δημιουργίας του άφησε το δικό του, ιδιαίτερο, στίγμα στην ιστορία της κυπριακής τέχνης, τόσο με τις εικαστικές του δημιουργίες αλλά και με όλη του την παρουσία και συνεισφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, στο σύνολο της διαδρομής του. Δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι σύγχρονοι καλλιτέχνες των οποίων η προσωπική αλλά και καλλιτεχνική πορεία να είναι τόσο απόλυτα συνυφασμένη με την πρόσφατη ιστορική διαδρομή της Κύπρου, και με τις προσδοκίες και τα όνειρα, τα επιτεύγματα αλλά και τους εφιάλτες του κυπριακού λαού. Γι’ αυτό, δεσπόζουσα θέση στο έργο του, κατέχει ο Κύκλος της Καταγγελίας, μια μοναδική συλλογή έργων, που καταδικάζει τις θηριωδίες του πολέμου και η οποία εκτέθηκε σε γκαλερί και μουσεία στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε χώρες της Ευρώπης. Αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς αντιπολεμικού έργου, ενώ συνιστά το αποκορύφωμα της ώριμης δουλειάς του Σκοτεινού. Ταυτόχρονα, υπήρξε ο εισηγητής (όσο και ο μοναδικός, ουσιαστικός δημιουργός έργων) του Σουρεαλισμού, στην Κύπρο.
Keywords: Γιώργος Σκοτεινός; Νεώτερη Κυπριακή Τέχνη; Μοντερνισμός; Yorgos Skotinos; 20th-c. Cypriot Art; Modernism