Επιπτώσεις από τη χρήση αντικαταθλιπτικής αγωγής στην εγκυμοσύνη στο έμβρυο - Λυσάνδρου, Άντρια (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Εισαγωγή: Η κατάθλιψη είναι η πιο συχνή ψυχιατρική διαταραχή η οποία μαστίζει την σύγχρονη κοινωνία. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευπάθεια στην κατάθλιψη με αποτέλεσμα σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης να αποτελεί ένα σοβαρό θέμα όσον αφορά τις διάφορες επιπτώσεις της αντικαταθλιπτικής αγωγής στο έμβρυο. Σκοπός: Η διερεύνηση των επιπτώσεων από τη χρήση αντικαταθλιπτικής αγωγής στην εγκυμοσύνη στο έμβρυο και η συσχέτιση τους με ψυχοκινητικές, οργανικές και νευρολογικές επιπτώσεις. Υλικό και μέθοδος: Η αναζήτηση της Ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας έγινε στις βάσεις δεδομένων Medline, Pub Med, Google Scholar με λέξεις κλειδιά: “κατάθλιψη εγκυμοσύνης, θεραπεία με αντικαταθλιπτικά και επιπτώσεις στο έμβρυο, εκβάσεις της γέννησης και αντικαταθλιπτικά, διανοητική και ψυχοκινητική ανάπτυξη και αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη, νευροανάπτυξη του εμβρύου σε σχέση με την μητρική αντικαταθλιπτική θεραπεία” σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς (AND, OR) από το 2007-2012. Στην παρούσα μελέτη συμπεριλήφθηκαν 11 άρθρα. Αποτελέσματα: Βρέθηκαν επιπτώσεις σε σχέση με το ψυχοκινητικό επίπεδο οι οποίες αφορούν την μικρή καθυστέρηση στην κινητικότητα. Ενώ σε οργανικό επίπεδο η προωρότητα ήταν η κύρια επίπτωση στα εκτεθειμένα παιδιά σε μεγάλο βαθμό. Τέλος, σε νευρολογικό επίπεδο στην πλειοψηφία των μελετών η κύρια επίπτωση ήταν οι διαταραχές της συμπεριφορικής ανάπτυξης των νεογνών. Συμπεράσματα: Φαίνεται πως όλοι οι τομείς επηρεάζονται από τα αντικαταθλιπτικά. Παρόλα αυτά χρειάζεται ακόμη περαιτέρω έρευνα του θέματος σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ακόμη χρειάζεται η ανάπτυξη ενός προγράμματος στήριξης των εγκύων με προδιάθεση στην κατάθλιψη ούτως ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι που προαναφέρθηκαν.
Keywords: Κατάθλιψη; Ψυχιατρική διαταραχή; Εγκυμοσύνη και κατάθλιψη; Αντικαταθλιπτική αγωγή στο έμβρυο