Διερεύνηση σε ποιό βαθμό τα προγράμματα σπουδών των μηχανολόγων μηχανικών των κυπριακών πανεπιστημίων συνάδουν με τις σύγχρονες απαιτήσεις των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders) - Χριστοδούλου, Σταύρος; Ηλία, Παναγιώτης (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνήθηκε κατά πόσο τα προγράμματα σπουδών των μηχανολόγων μηχανικών των Κυπριακών πανεπιστήμιων συνάδουν με τις σύγχρονες απαιτήσεις των ενδιαφερομένων μερών. Αρχικά έγινε σύντομη Βιβλιογραφική Ανασκόπηση σε ότι αφορά την Ποιότητα στην Εκπαίδευση. Ακολούθως δίνεται ο ορισμός του Μηχανολόγου Μηχανικού και αναφέρονται τα καθήκοντα του. Μετέπειτα διερευνήθηκε το πως σχεδιάζονται τα προγράμματα σπουδών των Μηχανολόγων Μηχανικών στην Κύπρο, καθώς και το πως γίνεται η αξιολόγηση ενός προγράμματος σπουδών από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Γίνεται εκτενείς αναφορά στην μεθοδολογία που ακολουθήσαμε κατά την διάρκεια της διπλωματικής μας εργασίας. Αρχικά παρουσιάζεται η μεθοδολογία της έρευνας, η επιλογή του δείγματος και οι μέθοδοι δειγματοληψίας, οι τύποι ερωτήσεων καθώς και τα ερωτηματολόγια που δόθηκαν προς τους φοιτητές, το ΕΤΕΚ και στην Βιομηχανία. Ασχοληθήκαμε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα ερωτηματολόγια, έγινε εισαγωγή και ανάλυση δεδομένων, παρουσίαση αναλυτικών αποτελεσμάτων από τα ερωτηματολόγια καθώς και η σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ των φοιτητών των πανεπιστημίων. Στην συνέχεια, έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων των τριών πανεπιστημίων και τέλος παρουσιάζονται οι ερωτήσεις με μεγάλη απόκλιση απαντήσεων και με μικρή απόκλιση μεταξύ πανεπιστημίων. Συγκρίναμε τα προγράμματα σπουδών πέντε διαφορετικών πανεπιστημίων χρησιμοποιώντας σαν δείγμα τις περιγραφές των μαθημάτων όπως δίνονται διαδικτυακά από τους οδηγούς σπουδών. Παρουσιάστηκαν τα συνοπτικά συμπεράσματα της διπλωματικής, ενώ έγινε και αναφορά στα οφέλη που αποκόμισαν τόσο οι φοιτητές, όσο και το Υπουργείο και τα Πανεπιστήμια, ενώ έγιναν ορισμένες συστάσεις για βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών.
Keywords: Ποιότητα; Διασφάλιση Ποιότητας; Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ανώτερης Εκπαίδευσης; Προγράμματα Σπουδών; Σύγχρονες Απαιτήσεις