H αποτελεσματικότητα της θεραπείας με καθρέπτη σε ασθενείς με ημιπαρέση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό εγκεφάλου - Αλκιβιάδη, Μαρία (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Σκοπός:Είναιη διερεύνηση της αποτελεσματικότητα της θεραπείας με καθρέπτη (ΚΘ) σε ασθενείς με ημιπάρεση που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό εγκεφάλου. Μέθοδος:Συστηματική ανασκόπηση που έγινε στις βάσεις δεδομένων Pubmed και CINAHL από τον Ιανουάριομέχρι και τον Απρίλιο του 2020. Οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: "mirrorherapy" or "mirrorbox" or "mirrorvisualfeedback" AND "brain-injuredpatient" orstrokeor "cerebrovascular accident" or cva NOTS ystematic review or meta-analysis. Κατά την διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν 11 σχετικές μελέτες οι οποίες ήταν όλες ποιοτικές. Αποτελέσματα:Οι πλύστες έρευνες βρίσκουν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματαως προς τη λειτουργικότητα των άκρων,ειδικότερα σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες. Συμπεράσματα:Τα στοιχεία αυτά όμως δεν είναι αρκετά ισχυρά για την αντικατάσταση της φυσιοθεραπείας μόνο με ΚΘ ή για να οριστείως η καταλληλότερη θεραπεία.
Keywords: Θεραπεία με καθρέπτη; Εγκεφαλικό επεισόδιο; Ημιπάρεση; Mirror therapy; Stroke; Hemiparesis