Διερεύνηση μεθόδων πρόληψης λοιμώξεων απο κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες σε ογκολογικούς ασθενείς - Ιγνατούκ, Ρενάτα Χριστίνα (My University, 2023)
Εισαγωγή: Οι κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες (ΚΦΚ) είναι γνωστό, πως χρησιμοποιούνται ευρέως σε καρκινοπαθείς ασθενείς για τη χορήγηση χημειοθεραπείας, φαρμακευτικής αγωγής άλλα και για την συλλογή αίματος για διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις. Η λοίμωξη του αίματος σχετιζόμενη με κεντρική φλεβική γραμμή (ΚΦΓ) αποτελεί δημόσιο πρόβλημα υγείας και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και για αυτό η πρόληψη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την κλινική πρακτική. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η διερεύνηση μεθόδων πρόληψης που συμβάλλουν στην μείωση των λοιμώξεων σχετιζόμενες με κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες σε καρκινοπαθείς ασθενείς. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την παρούσα εργασία ήταν η αναζήτηση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PubMed και CINAHL με λέξεις κλειδιά “central venous catheter”, “infection”, “bloodstream infection”, “prevention”, “cancer patient” σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Έχουν συμπεριληφθεί συνολικά δεκατρείς μελέτες οι οποίες έχουν δημοσιευτεί την τελευταία δεκαετία. Αποτελέσματα: Από την μελέτη των άρθρων φάνηκε πως μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη των λοιμώξεων που σχετίζονται με ΚΦΚ είναι η χρήση της χλωρεξιδίνης τόσο για την αντισηψία δέρματος πριν την τοποθέτηση του ΚΦΚ, αλλά και στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για πλύσιμο του σώματος με αποτέλεσμα τη μείωση αποικισμού του δέρματος από διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Όσο αφορά τα διάφορα διαλύματα κλειδώματος των καθετήρων που έχουν μελετηθεί στα άρθρα που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση, αυτά χρήζουν περαιτέρω αξιολόγηση τόσο για την αποτελεσματικότητά τους στην μείωση των λοιμώξεων όσο και για την ασφάλεια τους. Επιπλέον, ένας απλός, εύκολος και οικονομικός τρόπος μείωσης των λοιμώξεων που σχετίζονται με ΚΦΚ είναι η χρήση των πωμάτων απολύμανσης εμποτισμένα με 70% ισοπροπυλική αλκοόλη αλλά και οι συσκευές σύνδεσης χωρίς βελόνη. Όσο για τα επιθέματα στήριξης των καθετήρων φάνηκε πως και η τοποθέτηση του Surgihoney στο σημείο εξόδου του καθετήρα και επικάλυψη του με επίθεμα, αλλά και η χρήση επιθεμάτων χλωρεξιδίνης αποτελούν δυο αποτελεσματικοί μέθοδοι για την πρόληψη και την εξάλειψη των λοιμώξεων του αίματος σχετιζόμενες με ΚΦΚ. Χρήζει περαιτέρω μελέτη επίσης, εάν η τοποθέτηση των κεντρικών φλεβικών γραμμών με την καθοδήγηση του υπερήχου μπορεί να μειώσει τα περιστατικά λοιμώξεων. Τέλος, η προγραμματισμένη αφαίρεση των ΚΦΚ δεν έχει συσχετιστεί με την πρόληψη των λοιμώξεων που σχετίζονται με ΚΦΚ. Συμπεράσματα: Υπάρχουν διάφοροι και απλοί τρόποι για την πρόληψη και ως επακόλουθο την μείωση των λοιμώξεων που σχετίζονται με κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες. Αυτοί θα πρέπει να γίνουν γνωστοί στους επαγγελματίες υγείας για να μπορούν να εφαρμοστούν και να αποτραπούν οι διάφορες λοιμώξεις που σχετίζονται με τους κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραία για τους ασθενείς.
Keywords: κεντρικός φλεβικός καθετήρας; κεντρική φλεβική γραμμή; λοίμωξη; πρόληψη; ογκολογία; ογκολογικοί ασθενείς; καρκινοπαθείς; central venous catheter; central line; central venous access device; infection; bloodstream infection; CLABSI; prevention; oncology; oncology patient; cancer patient