Το κρέας και οι ορθές πρακτικές υγιεινής του στον οικιακό χώρο - Στυλιανού, Στέλλα (My University, 2022)
Ανέκαθεν η ανάπτυξη μικροοργανισμών στα τρόφιμα αποτελούσε μείζον πρόβλημα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις βιομηχανίες παραγωγής. Κυριότερη κατηγορία ευαλλοίωτων τροφίμων αποτελεί το νωπό κρέας και τα προϊόντα του. Σημαντικό μέρος των αιτίων της αλλοίωσης αυτής απαρτίζεται από την κακή διαχείριση του κρέατος από τον χειριστή-καταναλωτή κατά την αγορά από τα σημεία πώλησης του έως και την τελική διαχείριση, προετοιμασία ή αποθήκευση του κρέατος στον οικιακό χώρο. Η μικροβιακή αλλοίωση του καθορίζεται κυρίως από την σύσταση του κρέατος και τις συνθήκες υγιεινής πρακτικής που θα εφαρμοστούν. Στο νωπό κρέας συνίσταται αυστηρώς ορθή διαχείριση, εφόσον η υψηλή περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά και οι ευνοϊκές τιμές ενεργότητας νερού και pH , τοποθετούν το κρέας στην κορυφή των ευαλλοίωτων τροφίμων. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η μείωση του ελεύθερου χρόνου και η τάση του ανθρώπου να συμπτύξει τις υποχρεώσεις του με την κάλυψη των αναγκών του, οδήγησαν στην διαφοροποίηση των διατροφικών προτιμήσεων του καταναλωτικού κοινού και κυριότερα στην λανθασμένη διαχείριση των τροφίμων. Στην παρούσα μελέτη ερμηνεύονται οι επικρατούσες συνήθειες και αντιλήψεις των Κύπριων καταναλωτών σχετικά με τις ορθές πρακτικές υγιεινής του κρέατος στο σπίτι. Μέσω ενός ερωτηματολογίου πάρθηκε μία συνολική εικόνα σχετικά με την διαχείριση που εφαρμόζουν οι καταναλωτές στον οικιακό χώρο όπως επίσης για τις γενικές γνώσεις και τις προτιμήσεις τους γύρω από το κρέας.
Keywords: Κρέας; Ορθές πρακτικές υγιεινής; Διαχείριση κρέατος; Κύπρος; Οικιακός χώρος; Καταναλωτές; Meat; Good hygiene practices; Meat management; Cyprus; Home space; Consumers