Σύγκριση και αξιολόγηση μεθόδων σύντηξης δορυφορικών εικόνων - Μιχάηλου, Νίκος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η ύπαρξη διαφορετικού είδους δεδομένων όπως στον τομέα της τηλεπισκόπησης κατέστησε αναγκαία την σύντηξη τους για την δημιουργία βέλτιστων προϊόντων τα οποία θα βοηθήσουν σε διάφορες ενέργειες. Γενικότερα μπορούμε να πούμε ότι τα δορυφορικά συστήματα μπορούν να μας παρέχουν παρατηρήσεις της γήινης επιφάνειας οι οποίες σε εικονικό επίπεδο μας δίνουν στοιχεία τα οποία συνδέουν την χωρική με την φασματική έννοια της φύσης όπως οι γεωμετρίες και οι χρωματισμοί απεικονιζόμενων αντικειμένων. Διάφοροι δορυφόροι φέρουν συστήματα αισθητήρων οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα διαφορετικής σημασίας και δυνατοτήτων όπου η σύνθεση τους με άλλα δεδομένα διευκολύνει σημαντικά την επιστημονική κοινότητα να επιλύσει διάφορα σημαντικά προβλήματα τα οποία θίγουν ένα μεγάλο φάσμα ζητημάτων όπως είναι οι τεχνικές ανίχνευσης, αναγνώρισης, ταυτοποίησης, ταξινόμησης, παρακολούθησης αντικειμένων και ανίχνευσης διακυμάνσεων κλιματολογικών αλλαγών. Η δημιουργία αλγόριθμων σύντηξης, δηλαδή η βελτιστοποίηση προϊόντων που προέρχονται από διάφορα δεδομένα, παρέχει λύσεις σε τομείς όπως η αρχαιολογία, μετεωρολογία και η μελέτη φυσικών φαινομένων. Για αυτό το λόγο αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται διάφοροι στατιστικοί δείκτες οι οποίοι εξετάζουν των βαθμό επιτυχίας των αποτελεσμάτων σύντηξης, χωρίς επ’ ουδενί να ξεχνάμε την σημασία της διακριτικής ικανότητας του παρατηρητή, όπου η γνώση και η γνώμη του ως προς το αντικείμενο οπτικής ανάλυσης μας δίνει ένα από τα δυνατότερα όπλα, για την επιλογή του βέλτιστου προϊόντος. Σε αυτά τα πλαίσια, υλοποιήθηκε σύντηξη εικόνων όπου αρχικά έγινε επιλογή δυο δορυφορικών εικόνων από διαφορετικά δορυφορικά συστήματα. Πιο συγκεκριμένα επιλέχθηκαν δορυφορικές εικόνες από δορυφόρο Landsat OLI/TIRS και δορυφόρο Sentinel 2 για την έκταση της Κύπρου, έγιναν οι επιλογές των περιοχών ενδιαφέροντος και συντήχθηκαν δεδομένα με την βοήθεια αλγόριθμων του προγράμματος Erdas imagine 2014. Ακολούθως έγιναν οπτικές αναλύσεις των αποτελεσμάτων σύντηξης και έπειτα με την χρήση του προγράμματος MATLAB R2014a έγιναν αναλύσεις των αποτελεσμάτων σύντηξης υλοποιώντας κάποιους στατιστικούς δείκτες. vii Η πειραματική διαδικασία είχε ως σκοπό την ποιοτική ανάλυση αυτών των αλγόριθμων σύντηξης για δυο περιπτώσεις όπως (σύντηξη πολυφασματικής Landsat OLI/TIRS εικόνας με παγχρωματική Sentinel εικόνα και όσο αφορά την δεύτερη περίπτωση σύντηξη πολυφασματικής Landsat OLI/TIRS εικόνας με παγχρωματική Landsat OLI/TIRS εικόνα). Μερικά από τα αποτελέσματα της σύντηξης, σε επίπεδο οπτικής και ποσοτικής ανάλυσης αντανακλούσαν εν μέρει την αρχική δορυφορική πολυφασματική εικόνα Landsat η οποία ήταν και το κριτήριο σύγκρισης των αποτελεσμάτων.
Keywords: Τηλεπισκόπηση; Δορυφορικά συστήματα; Εικονικό επίπεδο; Δορυφορική εικόνα