Διαστασιολόγηση εύκαμπτων οδοστρωμάτων - Παπανδρέου, Στέφανος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Η εργασία αυτή εκπονήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών του κλάδου Πολιτικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στόχος της είναι, η μελέτη των παραμέτρων που επηρεάζουν τη διαδικασία διαστασιολόγησης ενός εύκαμπτου οδοστρώματος χρησιμοποιώντας ορισμένες μεθοδολογίες. Συγκεκριμένα, στη μελέτη αυτή γίνεται περιγραφή των μεθόδων: του Ινστιτούτου Ασφάλτου, του AASHTO, της Βρετανικής μεθόδου, της Shell και του Τμήματος Δημοσίων Έργων Κύπρου. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται γενικές πληροφορίες που αφορούν τη δομή, τη λειτουργία και τις αστοχίες που προκαλούνται σε ένα εύκαμπτο οδόστρωμα. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία διαστασιολόγησης του οδοστρώματος και αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται υπόψη στον σχεδιασμό του. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα σχεδιαστικά κριτήρια πάνω στα οποία στηρίζεται η κάθε μεθοδολογία για υπολογισμό της δομής του οδοστρώματος. Επίσης, περιγράφεται η γενική μεθοδολογία που ακολουθείται ανεξαρτήτως μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί για να σχεδιαστεί το προτεινόμενο οδόστρωμα. Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφεται η διαδικασία διαστασιολόγησης των πέντε μεθόδων που αναφέρθηκαν πιο πριν για τον τελικό σχεδιασμό της διατομής ενός οδοστρώματος. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται μια πρακτική εφαρμογή των μεθόδων που αναλύθηκαν στο προηγούμενο κεφάλαιο χρησιμοποιώντας κάποια υποθετικά στοιχεία, για έργο που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης. Επιπλέον, παρουσιάζεται μια συγκριτική κατάσταση των υπολογισμών στην οποία φαίνονται τα υπολογιζόμενα πάχη των στρώσεων που προκύπτουν με τη μεταβολή των παραγόντων που επηρεάζουν τον σχεδιασμό των στρώσεων. Ταυτόχρονα, γίνεται και μια σύγκριση των εναλλακτικών δομών οδοστρώματος που προκύπτουν από κάθε μέθοδο, χρησιμοποιώντας το κόστος κατασκευής τους ανά τετραγωνικό μέτρο. Στο τέλος του κεφαλαίου αναφέρονται κάποιες παρατηρήσεις που προέκυψαν από τη σύγκριση των μεθόδων. Στο τέλος της εργασίας παρουσιάζονται τα συμπεράσματα από την παρούσα μελέτη.
Keywords: Εύκαμπτο οδόστρωμα; AASHTO; Shell; Τμήμα Δημοσίων Έργων Κύπρου; Διαστασιολόγηση οδοστρώματος