Μετατροπή άνθρακα (κάρβουνο) σε ενεργό άνθρακα μέσω χημικής και θερμικής επεξεργασίας - Ιωάννου, Ηλίας (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκε ο τρόπος παραγωγής του ενεργού άνθρακα από απόβλητα εργοστάσιου παραγωγής κάρβουνου. Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, χρονικής διάρκειας δύο εξαμήνων, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή κ. Κώστα Κώστα. Η εργασία αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο, θεωρητικό μέρος, γίνεται μια αναφορά στο τι είναι ο ενεργός άνθρακας, στις μεθόδους παρασκευής του, στις μεθόδους ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του. Επίσης, γίνεται αναφορά στις μεθόδους προσρόφησης τις οποίες μπορεί να εκτελέσει ο ενεργός άνθρακας. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο τι είναι ο άνθρακας, τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζεται στα κατώτερα στρώματα, στις ιδιότητες του αλλά και στις βιομηχανικές του χρήσεις. Ακόμα, περιγράφονται η μέθοδος μέτρησης της ειδικής επιφάνειας (B.E.T.), το pH και άλλες βιομηχανικές και μη αναλύσεις των ιδιοτήτων του ενεργού άνθρακα προερχόμενος από άνθρακα (κάρβουνο). Τέλος, γίνεται μια ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας όσον αφορά τον τρόπο παρασκευής και ενεργοποίησης του ενεργού άνθρακα. Στο δεύτερο κεφάλαιο, πειραματικό μέρος, περιγράφονται οι προεπεξεργασίες της παρασκευής του κάρβουνου και οι ενεργοποιήσεις του τελικού προϊόντος (ενεργού άνθρακα). Επίσης, γίνεται παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας τόσο της πειραματικής συσκευής με την οποία εκτελέστηκαν οι ενεργοποιήσεις του ενεργού άνθρακα όσο και η ανάλυση της αρχής λειτουργίας της πειραματικής συσκευής μέτρησης της ειδικής επιφάνειας (B.E.T.) των δειγμάτων. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση και συζήτηση των πειραματικών αποτελεσμάτων τα οποία εξάχθηκαν από την ειδική επιφάνεια (Β.Ε.Τ.). Επιπλέον, παρουσιάζονται και συζητιούνται τόσο τα αποτελέσματα από την επίδραση ενεργοποίησης με διαλύτη (HCl – NaOH) όσο και από την επίδραση ενεργοποίησης μέσω της θερμοκρασίας. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα πειραματικά αποτελέσματα της πτυχιακής εργασίας.
Keywords: Ενεργός άνθρακας; Απόβλητα εργοστασίου παραγωγής καρβούνου