Φαινομενολογική διερεύνηση της βιωματικής εμπειρίας Κύπριων με αιφνίδια καρδιακή ανακοπή - Αριστείδου, Μαρία (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Εισαγωγή: Μια αιφνίδια καρδιακή ανακοπή (ΑΚΑ), είναι ένα γεγονός που έχει τεράστιες επιπτώσεις στη σωματική, διανοητική και συναισθηματική ευεξία του ατόμου. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως οι επιζώντες, εκτός από προβλήματα σχετιζόμενα με την υποκείμενη νόσο, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες ως αποτέλεσμα της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής. Επίσης, αρκετά άτομα αναφέρουν βιώματα κατά τη διάρκεια της ανακοπής, γνωστά ως επιθανάτιες εμπειρίες. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση και ερμηνεία της βιωματικής εμπειρίας Ελληνοκυπρίων ενηλίκων ασθενών μετά από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Συγκεκριμένα διερευνήθηκαν: α) πως είναι να βιώνει ένα άτομο, ένα αιφνίδιο επεισόδιο καρδιακής ανακοπής, β) τι νοήματα αποδίδονται στην εμπειρία, και γ) πως η βιωματική αυτή εμπειρία επηρεάζει τη μετέπειτα ζωή του ατόμου αυτού. Επί πλέον, διερευνήθηκε κατά πόσο κάποια άτομα κατά τη διάρκεια μιας αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής είχαν βιώσει μια επιθανάτια εμπειρία και η κατηγοριοποίηση του είδους της εμπειρίας αυτής. Μέθοδος και Υλικό: Χρησιμοποιήθηκε μικτή μεθοδολογία, με συνδυασμό ερμηνευτικής φαινομενολογικής μεθόδου σύμφωνα με τη θεωρία του Martin Heidegger, και ποσοτικών περιγραφικών δεδομένων. Η δειγματοληψία ήταν σκόπιμη, και η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων με ανοικτές ερωτήσεις σε οκτώ ασθενείς μετά από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Επίσης, έγινε χρήση της «Κλίμακας Επιθανάτιας Εμπειρίας» του Bruce Greyson, η οποία εξετάζει το βάθος και τα τέσσερα στοιχεία μιας εμπειρίας, σε γνωστικό, συναισθηματικό, υπερφυσικό, και υπερβατικό επίπεδο. Αποτελέσματα: Η βιωματική εμπειρία των Κυπρίων ασθενών μετά από ΑΚΑ, κατηγοριοποιήθηκε σε πέντε κύρια θέματα: Η προετοιμασία, Ένας άλλος κόσμος, Η επαναφορά της σωματοποιημένης ύπαρξης, Τα επακόλουθα της επαναφοράς, Προσωπική ανάπτυξη, και το πυρηνικό θέμα: «Το θείο δώρο». Με τη χρήση της «Κλίμακας Επιθανάτιας Εμπειρίας» επιβεβαιώθηκε η επιθανάτια εμπειρία σε έξι από τους οκτώ συμμετέχοντες. Η επιθανάτια εμπειρία κατηγοριοποιείται ως γνωστικού τύπου συνιστώσα σε δύο (2) άτομα (25%), ως συναισθηματικού τύπου συνιστώσα σε ένα (1) άτομο (12,5%), ως υπερβατικού τύπου συνιστώσα σε δύο (2) άτομα (25%) και ως αταξινόμητη σε ένα (1) άτομο (12,5%).
Keywords: Αιφνίδια καρδιακή ανακοπή; Βιωμένες εμπειρίες; Ποιοτική έρευνα; Φαινομενολογία; Επιβίωση