Διερεύνηση της συσχέτισης ανάμεσα στον ύπνο και την ακαδημαϊκή επίδοση σε φοιτητές - Πέτρου, Κυριακή (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2020)
Ο ύπνος αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία στη ζωή του ανθρώπου. Είναι υπεύθυνος για βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, τόσο στο σώμα όσο και στον εγκέφαλο, όπως την επιβίωση, τη μάθηση και τη μνήμη. Συμβάλει ακόμα στην διατήρηση της ανθρώπινης συναισθηματικής, πνευματικής και σωματικής υγείας. Ωστόσο, η φοιτητική ζωή πολλές φορές επιφέρει στέρηση του ύπνου προκαλώντας αρκετές αρνητικές επιπτώσεις. Για να εξεταστεί κατά πόσο ο ύπνος συσχετίζεται με την ακαδημαϊκή επίδοση των φοιτητών πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση τόσο στην ελληνική όσο και στην ξενόγλωσση υπάρχουσα βιβλιογραφία, συλλέγοντας δεδομένα από έρευνες που έχουν δημοσιευθεί από το 2002 μέχρι το 2020. Τα άρθρα που χρησιμοποιήθηκαν στην ανασκόπηση εντοπίστηκαν στις βάσεις δεδομένων Google Scholar, Scient Direct και Pub Med. Μέσα από τα ευρήματα της ανασκόπησης διαπιστώνεται πως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στον ύπνο και την ακαδημαϊκή επίδοση στους φοιτητές. Ακόμα ένα βασικό εύρημα της ανασκόπησης είναι πως το φύλο, οι ώρες αφύπνισης και ύπνου τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα, οι ώρες έναρξης των μαθημάτων και η σωματική άσκηση αποτελούν τους παράγοντες επίδρασης στη σχέση του ύπνου και της ακαδημαϊκής επίδοσης των φοιτητών.
Keywords: Ύπνος; Φοιτητές; Ακαδημαϊκή επίδοση; Sleep; Students; Academic performance