Παραγωγή φουμονισινών στους μαύρους ασπεργιλλούς - Μάρκου, Λία (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Οι μυκοτοξίνες είναι δευτερογενείς μεταβολίτες που παράγουν μύκητες οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές σε σπονδυλωτά. Οι περισσότερες μυκοτοξίνες παράγονται από είδη που ανήκουν στα γένη Penicillium, Aspergillus, Fusarium, Alternaria και Claviceps. Οι επιδράσεις από κάποιες μυκοτοξίνες είναι οξείες με συμπτώματα σοβαρών ασθενειών να εμφανίζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι μυκοτοξίνες μπορούν να εμφανιστούν στην τροφική αλυσίδα λόγω μολύνσεων των καλλιεργειών από μύκητες και να προκαλέσουν δυσμενείς επιδράσεις λόγω άμεσης κατανάλωσης των προϊόντων από τον άνθρωπο ή λόγω χρήσης των προϊόντων σαν ζωοτροφές. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν ερευνηθεί αρκετές στρατηγικές, οι οποίες χωρίζονται σε βιολογικές, χημικές και φυσικές μεθόδους. Πιο συγκεκριμένα οι μυκοτοξίνες δύναται να ελεγχθούν μερικώς μέσω διαγονιδιακών φυτών με ανθεκτικότητα στις μυκητολογικές ασθένειες, με χημικά μυκητοκτόνα και διάφορες γεωργικές πρακτικές. Περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την παραγωγή μυκοτοξινών, όπως είναι η υγρασία, το pH, η επάρκεια σε άνθρακα και άζωτο, η θερμοκρασία, το περιβάλλον του ξενιστή κ.ά. Το γένος Aspergillus περιεγράφηκε για πρώτη φορά το 1729 από τον ιερέα-μυκητολόγο P. A. Micheli από τη Φλωρεντία. Οι ασπέργιλλοι είναι σημαντικά παθογόνα φυτών και δημιουργούν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, ενώ επιπλέον είναι σημαντικοί παραγωγοί τοξινών που απειλούν την υγεία του ανθρώπου και των ζώων. Η χρήση ειδών κυρίως μαύρων ασπεργίλλων στην βιομηχανία και στη βιοτεχνολογία κάνει αυτό το ζήτημα ακόμα πιο ενδιαφέρον, αφού εντείνονται οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία. Μια από τις σημαντικές ομάδες μυκοτοξινών που παράγουν είναι αυτή των φουμονισινών και πιο συγκεκριμένα οι φουμονισίνες Β2, Β4 και Β6. Οι φουμονισίνες είναι μια ομάδα μυκοτοξινών που έχουν αναφερθεί κυρίως σε μύκητες του γένους Fusarium. Έχουν συσχετισθεί έντονα με διάφορα είδη καρκίνου και είναι γνωστή η τοξική επίδραση τους στους ανθρώπους και στα ζώα.
Keywords: Μυκοτοξίνες; Δευτερογενείς μεταβολίτες; Fusarium; Claviceps; Penicillium; Aspergillus; Alternaria