Διαχείριση υδάτικων πόρων στην Κύπρο και εξίσωση ροής σε οριζόντιο υδροφορέα - Χαραλάμπους, Κωνσταντίνα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναφέρεται στη μελέτη των υπογείων υδάτων της Κύπρου καθώς και στην μαθηματική προσέγγιση της ροής σε οριζόντιους υπόγειους υδροφορείς. Οι υπόγειοι υδροφορείς αποτελούν σημαντικό παράγοντα στον κύκλο του νερού και την υδρολογία γενικότερα. Στην εισαγωγή αναφέρεται ο ρόλος του νερού και στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η σημασία της υδρολογίας και της υδρογεωλογικής συμπεριφοράς γεωλογικών σχηματισμών. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα είδη αλλά και στα υδραυλικά χαρακτηριστικά των υδροφορέων. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται μια έκθεση της πρόσφατης κατάστασης των υδατικών πόρων στην Κύπρο, όπως έχει καταγραφεί στις πρόσφατες αξιολογήσεις από τις αρμόδιες αρχές. Επιπλέον, επεξηγούνται οι όροι υφαλμύρωση και νιτρορύπανση, ως δύο είδη επιπτώσεων στα υπόγεια νερά που παρατηρούνται σήμερα. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται μια αναφορά στις εξισώσεις ροής των υπογείων υδάτων και παρουσιάζεται η εξίσωση ροής σε οριζόντιο υπόγειο υδροφορέα. Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο δίνονται συμπεράσματα για την κατάσταση των αποθεμάτων νερού στο νησί και οι επιπτώσεις του ανθρώπινου παράγοντα στα υπόγεια ύδατα.
Keywords: Υπόγεια ύδατα; Κύπρος; Υδρολογία