Άγχος και κατάθλιψη μετά από μαστεκτομή - Φάραχ, Βαλεντίνα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ένα από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου στη γυναίκα σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα επιδημιολογικά στοιχεία και εκτεταμένη έρευνα των τελευταίων ετών φανερώνει πως είναι η συχνότερη αιτία θανάτου από οποιαδήποτε άλλη εντόπιση καρκίνου στις γυναίκες. Ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το άγχος είναι συχνές και αναπόφευκτες σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και μπορεί να οδηγήσουν στη μη συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία. Αυτό μπορεί να έχει ως συνεπακόλουθο την παράταση της διαμονής του ασθενή στο νοσοκομείο, καθώς και αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του.
Keywords: Μαστεκτομή; Κατάθλιψη; Μαστεκτομή--Ψυχολογικές απόψεις; Mastectomy; Depression; Mastectomy--Psychological aspects