Εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων ενεργειακής ανακαίνισης κτιρίων - Ανδρουτσόπουλος, Ανδρέας; Χαραλαμπίδης, Αλέξανδρος Γ.; Κτωρίδης, Κυριάκος; Jensen, Ole Michael (My University, 2018)
Η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια είναι μονόδρομος για όλη την Ευρώπη και έχουν αναπτυχθεί μηχανισμοί οι οποίοι προωθούν τις επεμβάσεις σε κτίρια με ιδιαίτερα ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα και συστήματα. Παράλληλα, έχουν νομοθετηθεί αυστηρές απαιτήσεις για τα νέα και ριζικώς ανακαινιζόμενα κτίρια προκειμένου αυτά να έχουν ιδιαίτερα χαμηλές ενεργειακές ανάγκες σε επίπεδο θέρμανσης, ψύξης, παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, αερισμού και φωτισμού. Ο δε συνδυασμός της βέλτιστης ενεργειακής παρέμβασης με την υψηλότερη απόδοση και το χαμηλότερο κόστος είναι το ζητούμενο των τελευταίων ετών. Το σημείο αυτό αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας εργασίας η οποία παρουσιάζει ένα εργαλείο υποστήριξης λήψης αποφάσεων σχετικά με στρατηγικές ενεργειακής αναβάθμισης και τη χρηματοδότηση της ριζικής ανακαίνισης στα κτίρια. Σκοπός του εργαλείου είναι να αναλύει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για τις ενεργειακές ανακαινίσεις σε μια περιοχή, καθώς και άλλους εξωγενείς παράγοντες (π.χ. επίπεδα θορύβου στην περιοχή), και σε συνεργασία με τη γνώση των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου, να παρέχει μια συνολική αξιολόγηση των επενδυτικών ευκαιριών για ενεργειακές ανακαινίσεις κτιρίων. Στην τελική του μορφή το εργαλείο αυτό είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο με φιλική για το χρήστη μορφή και διαδραστική απεικόνιση χάρτη επιλογής των δυνατοτήτων ριζικής ανακαίνισης κτιρίων λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η εργασία περιγράφει την αρχιτεκτονική του εργαλείου, το σχεδιασμό και την εμφάνισή του και αναλύει τις παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη ούτως ώστε να οδηγήσουν στη βέλτιστη επιλογή αναβάθμισης ενός κτιρίου βάσει ενεργειακών, επενδυτικών και άλλων κριτηρίων.
Α decision support tool for energy retrofitting of buildings
Keywords: Ενεργειακή ανακαίνση; Κτίρια