Κίνητρα, στάσεις και συμπεριφορές, μετά την ανάγνωση βιβλίων επαυξημένης πραγματικότητας - Ρουμπά, Ευανθία (Department of Communication and Internet Studies, Faculty of Communication and Media Studies, Cyprus University of Technology, 2021)
Το βιβλίο Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR book), είναι ένα κανονικό βιβλίο με την προσθήκη τρισδιάστατων γραφικών, προσβάσιμων από κινητή συσκευή. Η ερευνητική κοινότητα έχει μελετήσει τα κίνητρα των μαθητών στη μάθηση κυρίως μετά από την εμπειρία της επαυξημένης πραγματικότητας και τις στάσεις και συμπεριφορές ενηλίκων απέναντι στην επαυξημένη πραγματικότητα. Ελάχιστες εμπειρικές έρευνες επικεντρώθηκαν σε παιδιά σχολικής ηλικίας και αυτές δεν είναι πρόσφατες. H παρούσα έρευνα εστιάζεται στο να μελετήσει πώς διαφοροποιούνται τα κίνητρα των παιδιών για μάθηση και ποιες είναι οι στάσεις και οι συμπεριφορές τους μετά από την ανάγνωση βιβλίων Επαυξημένης Πραγματικότητας. Συγκεκριμένα, απαντά στα ερωτήματα: α) Πώς διαφοροποιούνται τα κίνητρα (προσοχή, αυτοπεποίθηση, ικανοποίηση) των μαθητών της Δ’ και Ε΄ τάξης Δημοτικού, μετά από την ανάγνωση των βιβλίων Επαυξημένης Πραγματικότητας; β) Ποιες είναι οι στάσεις και συμπεριφορές (έλεγχος, χρησιμότητα, συμπεριφορά μάθησης, συμπεριφορά μάθησης με ΕΠ) των μαθητών της Δ΄ και Ε΄ τάξης, μετά από την ανάγνωση των βιβλίων Επαυξημένης Πραγματικότητας; Ένα δείγμα 40 μαθητών έλαβαν μέρος σε μια πειραματική διαδικασία. Στην πρώτη συνάντηση, τα παιδιά απάντησαν το ερωτηματολόγιο κινήτρων της προ-μέτρησης και διάβασαν το βιβλίο ΕΠ με θέμα τα μνημεία του κόσμου. Στην δεύτερη συνάντηση, διάβασαν το δεύτερο βιβλίο ΕΠ με θέμα το διάστημα και απάντησαν το ερωτηματολόγιο κινήτρων, στάσεων και συμπεριφορών της μετα-μέτρησης. Παράλληλα γινόταν χρονομέτρηση της ανάγνωσης του βιβλίου. Τα αποτελέσματα του στατιστικού ελέγχου t συσχετισμένων δειγμάτων (paired samples test) για τα κίνητρα των παιδιών για μάθηση (προσοχή, αυτοπεποίθηση, ικανοποίηση) μας δείχνουν ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική αύξηση και στις τρεις διαστάσεις, με συνθήκες t(39)=-3.07, p=0.004, t(39)=-2.44, p=0.019 και , t(39)=-3.26, p=0.002 αντίστοιχα. Μεγαλύτερη αύξηση στο μέσο όρο διαφάνηκε στην «Ικανοποίηση» των μαθητών ως κίνητρο. Επίσης, τα παιδιά διατήρησαν θετικές στάσεις απέναντι στο βιβλίο. Τα περισσότερα από τα παιδιά έδωσαν 3 ή 4 απαντήσεις σχετικές με τα θέματα των βιβλίων. Στην ανάγνωση τα παιδιά διάβαζαν άνετα, φαίνονταν συγκεντρωμένα και καθώς διάβαζαν τα βιβλία είχαν όρεξη να διαβάσουν παρακάτω, και έκαναν κάποιες ερωτήσεις και σχόλια σχετικά με το θέμα των βιβλίων. Στο πρώτο βιβλίο σημειώθηκε περισσότερος ενθουσιασμός με την ΕΠ, σε σχέση με το δεύτερο βιβλίο. Συμπερασματικά, μετά την ανάγνωση των βιβλίων ΕΠ, ενισχύονται τα κίνητρα των παιδιών για μάθηση, και φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν με θετική στάση την ΕΠ και την συμπεριφορά μάθησης με ΕΠ.
Keywords: Επαυξημένη πραγματικότητα; Βιβλία; Κίνητρα; Στάσεις; Συμπεριφορές; Augmented Reality; Books; Motivation; Attitudes; Behaviours