Επιδράσεις των περιβαλλοντικών καιρικών συνθηκών πάνω σε υφιστάμενες κατασκεύες (ος) και η χρήση δορυφορικής τηλεπισκόπησης για την αντιμετώπιση τους - Στυλιανού, Στέλλα (q, 2021)
Το οπλισμένο σκυρόδεμα (ΟΣ) είναι το κυρίαρχο δομικό υλικό στην οικοδομική βιομηχανία παγκοσμίως, λόγω της μεγάλης αντοχής του στον χρόνο. Παρόλα αυτά η απόδοση του μειώνεται σε βάθος χρόνου, εξαιτίας των φθορών που υπόκειται από τις επιδράσεις των περιβαλλοντικών και καιρικών συνθηκών στις οποίες υποβάλλεται. Η κλιματική αλλαγή, που έχει ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας καθώς και την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων φαινομένων, επιταχύνει τις διαδικασίες φθοράς στις κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα και επηρεάζει την ασφάλεια και τη λειτουργικότητά τους. Ως εκ τούτου, η ανάγκη για συντήρηση και επιδιόρθωση, επίσης, επιταχύνεται, επιφέροντας μεγάλο οικονομικό κόστος. Οι υφιστάμενες κατασκευές πρέπει να αξιολογηθούν ξανά και να γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις κλιματικές αλλαγές. Σε αυτό συνδράμει η ανάπτυξη της επιστήμης της δορυφορικής τηλεπισκόπησης, η οποία βοηθά στην κατανόηση του κλιματικού συστήματος και των αλλαγών του, παρέχοντας ποσοτικές και χρονικές πληροφορίες για τις αλλαγές που παρουσιάζονται στην ατμόσφαιρα, τη γη και τους ωκεανούς σε παγκόσμια κλίμακα. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι, ακριβώς, να μελετήσει τις επιδράσεις των περιβαλλοντικών και καιρικών συνθηκών στις υφιστάμενες κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, καθώς και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, και να επισημάνει την ανάγκη για παρακολούθηση, συντήρηση και επιδιόρθωση τους, ώστε να συνεχίσουν να αποδίδουν σωστά στο μέλλον.
Keywords: Οπλισμένο σκυρόδεμα; Φθορές; Κλιματική αλλαγή; Δορυφορική τηλεπισκόπηση; Συντήρηση; Επισκευές; Reinforced concrete; Deterioration; Climate change; Satellite remote sensing; Maintenance; Repairs