Πιλοτική εφαρμογή του εργαλείου "Test of oral language skills (tools)" σε παιδιά τυπικής ανάπτυξης ηλικίας 2;0-5;0 ετών - Σαλούστη, Παυλίνα (q, 2021)
Σκοπός: Η αξιολόγηση της γλώσσας, μέσω σταθμισμένων εργαλείων, είναι ένας σημαντικός φορέας απαραίτητων πληροφοριών στον τομέα της λογοθεραπείας. Η παρούσα έρευνα εξέτασε πιλοτικά την εφαρμογή του αλγόριθμου «TOOLS» (Armostis & Petinou, 2021) στην φωνητική και φωνολογική ανάλυση παιδικού λόγου σε παιδιά τυπικής ανάπτυξης στην προσχολική ηλικία. Μεθοδολογία: Χορηγήθηκε συγκεκριμένη λίστα λέξεων υπό τύπο ανιχνευτή (probe) που εξέτασε την φωνολογική καταληπτότητα σε δισύλλαβες και πολυσύλλαβες λέξεις, σε τρία παιδιά τυπικής ανάπτυξης προσχολικής ηλικίας από 2;0 – 5;0 ετών και σε τρία παιδιά με φωνολογικές διαταραχές. Για την χορήγηση της λίστας λέξεων χρησιμοποιήθηκαν φύλλα απαντήσεων στα οποία καταχωρήθηκαν οι φωνητικές αποκρίσεις του κάθε παιδιού. Οι παραγωγές μεταφέρθηκαν στη βάση δεδομένων σε μορφή φωνητικού αλφαβήτου με αυτοματοποιημένη ανάλυση σε μετρήσιμες παραμέτρους όπως μέγεθος φωνητικού ρεπερτορίου, συλλαβική δομή, ποσοστό ορθής παραγωγής και ποσοστό παρουσίασης φωνολογικών διεργασιών. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα κατέδειξαν διαφορές ανάμεσα στους συμμετέχοντες με τυπική ανάπτυξη και ανάμεσα στους συμμετέχοντες με φωνολογική διαταραχή. Τα παιδιά με τυπική ανάπτυξη είχαν καλύτερες επιδόσεις από τα παιδιά με φωνολογική διαταραχή σε όλες τις μετρήσιμες μεταβλητές. Συζήτηση: Τα αποτελέσματα εισηγούνται ότι το εργαλείο μπορεί να καταδείξει σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με το φωνολογικό προφίλ παιδιών με και χωρίς φωνολογικές διαταραχές. Επομένως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως η βάση για την ανάπτυξη εργαλείων αξιολόγησης και σε άλλες διαταραχές επικοινωνίας. Συμπεράσματα: Διαφαίνεται ότι το εν λόγω εργαλείο είναι κατάλληλο για χρήση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Είναι ένα σύγχρονο εργαλείο που βασίζεται στην τεχνολογία και εξάγει συμπεράσματα με βάση έναν εξειδικευμένο αλγόριθμο που εντοπίζει φωνολογικές διαταραχές. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη επί του θέματος.
Keywords: Προσχολική ηλικία; Φωνολογική διαταραχή; Φωνολογική αξιολόγηση; Φωνολογική καταληπτότητα; Πιλοτική εφαρμογή; Preschool age; Phonological disorder; Phonological assessment; Phonological intelligibility; Pilot adaption.