Η αποτελεσματικότητα της νοσηλευτικής εκπαίδευσης στην αυτοδιαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη από τους ασθενείς - Χριστοδούλου, Νικολέττα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Εισαγωγή: O Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι συγκαταλέγεται στις συχνότερες ενδοκρινικές μεταβολικές διαταραχές σε όλες τις ηλικίες παγκοσμίως. Η επίπτωση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι αυξάνεται αισθητά σε παγκόσμια κλίμακα ειδικά στις μικρότερες ηλικιακά ομάδες και αναμένεται ότι μπορεί να φτάσει σε επίπεδο επιδημίας τον 21ο αιώνα. Επηρεάζει 285 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως με συνεχή αυξητική τάση και υπολογίζεται ότι ο αριθμός θα διπλασιαστεί στα επόμενα 20 χρόνια, ενώ ο επιπολασμός στην Κύπρο υπολογίζεται στο 10%. Η νοσηλευτική εκπαίδευση στην αυτοδιαχείριση του διαβήτη από τους τους ασθενείς διαδραματίζει ένα καίριο ρόλο στην συχνότητα εμφάνισης και στο ρυθμό ανάπτυξης των επιπλοκών που σχετίζονται με το διαβήτη. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της νοσηλευτικής εκπαίδευσης στην αυτοδιαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη (τύπου I&ΙΙ) απο τους ασθενείς, με βάση κάποιες παραμέτρους, όπως αναφέρονται στη βιβλιογραφία. Υλικό και Μέθοδος: Η αναζήτηση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας έγινε σε βάσεις δεδομένων (PUBMED, GOOGLE και SCHOLAR), με λέξεις κλειδιά όπως, αποτελεσματικότητα νοσηλευτικής εκπαίδευσης και αυτο-διαχείριση του διαβήτη σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς για τα έτη 1999-2011. Αποτελέσματα: H ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε με 11 ερευνητικές μελέτες 1 αναφορά, 1 άρθρο και 1 μετα-ανάλυση. Η νοσηλευτική εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της γλυκοζηλιωμένης αιμοσφαιρίνης όπως επίσης και στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, στην αύξηση της συχνότητας μέτρησης της γλυκόζης στο αίμα, στην διατροφή, την άσκηση, την εξέταση των κάτω άκρων καθώς και την επίσκεψη στα επείγοντα και τη νοσηλεία σχετιζόμενες με διαβητικές επιπλοκές, όπως φαίνεται να καταδεικνύουν οι περισσότερες έρευνες. Συμπεράσματα: Η ύπαρξη της νοσηλευτικής εκπαίδευσης στην αυτοδιαχείριση του διαβήτη στον χώρο της υγείας και στην ποιότητα ζωής των διαβητικών ασθενών κατέχει μια πολύ σημαντική και καθοριστική θέση στην εμφάνιση διαβητικών επιπλοκών.
Keywords: Σακχαρώδης διαβήτης; Νοσηλευτής