Επίδραση Αλληλεπιδραστικού Ψηφιακού Παιχνιδιού στη Μάθηση: Ανάλυση Εκπαιδευτικής Εμπειρίας Μαθητών σε Μουσείο Νερού - Moisa, Andreea Cosmina (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εστιάζει στην επίδραση των ψηφιακών παιχνιδιών στην μάθηση, μελετώντας την εμπειρία μαθητών ηλικίας 10-12 ετών στο Μουσείο Νερού Λεμεσού μέσω ενός διαδραστικού ψηφιακού παιχνιδιού. Ο σκοπός της έρευνας είναι η αξιολόγηση της επίδρασης αυτού του εκπαιδευτικού παιχνιδιού στη μάθηση σχετικά με το νερό, των μαθητών Δ'-Στ' Δημοτικού, καθώς και η αξιολόγηση της ευχρηστίας του παιχνιδιού. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω 31 ατομικών συνεντεύξεων με παιδιά Δ-Στ τάξης από 5 διαφορετικές τάξεις Δημοτικών σχολείων της Κύπρου που επισκέφθηκαν το Μουσείο και έπαιξαν το παιχνίδι. Τα αποτελέσματα της ποιοτικής ανάλυσης κατέδειξαν θετική και ικανοποιητική εμπειρία των παιδιών, καθώς επίσης και την απόκτηση γνώσεων και την ενεργή συμμετοχή τους στο μουσείο μέσω του παιχνιδιού. Η πλειονότητα των παιδιών απέκτησε γνώσεις και κατανόησε τις πληροφορίες που παρείχε το παιχνίδι. Τα παιδιά ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τα όργανα μέτρησης νερού, να εξηγήσουν τις λειτουργίες τους και να αναφέρουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες που έμαθαν μέσω του παιχνιδιού, υποδεικνύοντας την κατανόηση των πληροφοριών που τους δόθηκαν. Η παρούσα έρευνα αναδεικνύει τη σημαντικότητα της χρήσης ψηφιακών παιχνιδιών στην εκπαίδευση και την ενίσχυση της μάθησης. Τα ευρήματα της έρευνας προσφέρουν εισηγήσεις για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών πρακτικών και τη δημιουργία περισσότερο διαδραστικών και αποτελεσματικών εκπαιδευτικών περιβαλλόντων μέσω της χρήσης τεχνολογίας και ψηφιακών εφαρμογών.
Keywords: Ψηφιακά παιχνίδια; Περιβάλλοντα μάθησης; Διαδραστικά περιβάλλοντα μάθησης; Ευχρηστία; Μουσείο; Μαθητές; Digital games; Learning environment; Interactive learning environment; Usability; Museum; Students